Damla Cesur

Zeytinlikler İçin Kritik Onay: TBMM'den Geldi!

Zeytinlikler İçin Kritik Onay: TBMM'den Geldi!

Zeytinliklerin Madencilik Faaliyetlerine Açılması Tartışmalı Düzenleme Yasalaştı

Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına olanak tanıyan düzenleme, tartışmalar eşliğinde yasalaştı.
Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği Başkanı Ali Rıza Öner, madencilik faaliyetleri sürdürülürken doğanın korunmasının şart olduğunu belirtti.
Öner, Türkiye'deki ormanlık alanların binde 3 oranında madencilik için tahsis edildiğini ifade etti.
Ülkenin enerji ve maden kaynaklarına duyduğu ihtiyacı dile getiren Öner, "Aynı zamanda zeytin gibi bizim için özel olan bir tarımsal ürün de mevcut. Bu ikisini dengeli bir biçimde yürütmek zorundayız." şeklinde konuştu.
Madencilik için belirlenen ağaç sayısının, Türkiye'deki ağaçların 100 binde 1'i kadar olduğunu aktaran Öner, "Zeytinlik alanlarında yapılan bu tür yatırımlar, aslında tarım faaliyetlerinin sürdürüldüğü bölgeler değil. Sadece isim açısından zeytinlik olarak adlandırılan alanlar." değerlendirmesinde bulundu.
Öner, doğaya saygının önemine de dikkat çekti.
22 MİLYON 500 BİN AĞAÇ DİKİLDİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, 49 ilde rehabilite edilmesi gerçekleştirilen 167 maden sahasında toplam 22 milyon 500 bin ağaç dikildi.
Öner, maden alanlarındaki rehabilitasyon çalışmalarının önemini vurguladı.
Bakanlığın maden sahalarının rehabilitasyonu konusunda ciddi projeler geliştirdiğini söyleyen Öner, "Aynı zamanda maden sahalarının atık yönetimi de büyük bir öneme sahip. Kullanıldıktan sonra doğaya yeniden kazandırılması ne kadar önemli." ifadelerini kullandı.