Cemre Duman

Zeus Tapınağı'nın Yeniden Hayata Dönüşü: Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor!

Zeus Tapınağı'nın Yeniden Hayata Dönüşü: Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor!

Euromos Antik Kenti'nde Zeus Tapınağı'nın Restorasyonu Devam Ediyor

Selimiye Mahallesi'nde yer alan, M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilen Euromos Antik Kenti'nde kazı çalışmaları sürmektedir. Bu süreçte, 1860 yıllık Zeus Lepsynos Tapınağı'nın zamanla zarar görmüş sütunlarının restorasyonu gerçekleştiriliyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Euromos Antik Kenti Kazı Başkanı olan Doç. Dr. Abuzer Kızıl, Geleceğe Miras projesi çerçevesinde tapınaktaki çalışmaların hız kazandığını ifade etti.
Tapınakta yapılan restorasyon çalışmalarının geçmişine değinen Kızıl, "Buradaki bine yakın blok detaylı bir şekilde ölçüldü, envanterleri oluşturuldu ve katalogları hazırlandı. Parçaların tespiti yapıldıktan sonra restorasyon uygulamasına geçildi" diye ekledi.

Kızıl, zamanla zarar gören ve parçalanan blokların tekrar inşa edilmesinin oldukça zahmetli bir süreç olduğunu belirtti.
Mimari blokların kopmuş parçalarının yüzlerce parçadan bir araya getirilerek tekrar onarıldığını, temizlendiğini ve mevcut hasarların giderildiğini anlatan Abuzer Kızıl, "Geçmiş yıllarda tapınakta kısmi restorasyon çalışmaları yapılmıştı. Ancak bu yıl, tapınağın kuzey sütunları ciddi bir tehlike arz ettiği için tamamen indirilmiştir. İleriye dönük yer çekimine bağlı meyil nedeniyle, şiddetli bir depremde sütunlar üst üste yığılabilirdi. Bu durumu engellemek, tapınağın ömrünü uzatmak ve gelecek nesillere sunabilmek amacıyla tüm sütunları indirdik. Şu an, sağlam bir temel oluşturmaya yönelik kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Burada hasar görmüş tüm parçaları onarıp güçlendiriyoruz. Ardından, aslına uygun olarak eski yerlerine yerleştireceğiz. Öncelikle kuzey cephesinden başlayarak kaideden çatıya kadar olan bölümü tamamen ayağa kaldıracağız." şeklinde konuştu.

ÇALIŞMALAR 2028'E KADAR DEVAM EDECEK

Doç. Dr. Kızıl, Geleceğe Miras projesi kapsamında diğer cephelerde de restorasyon çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirerek, üç cepheden tapınak sütunlarını birbirine entegre ederek olası depremlere karşı daha dayanıklı hale getireceklerini belirtti.

Antik çağ teknikleriyle çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kızıl, "Tapınağın yanı sıra kentin tiyatro, agora ve hamam bölümlerinde de çalışmalarımız devam edecek. Tapınaktaki restorasyon 2028'e kadar sürecek. Ayrıca tapınağın çevresindeki alanlarda da kazı çalışmaları gerçekleştireceğiz. Burası Roma tapınağı olmasının yanı sıra Helenistik ve Arkaik dönem izlerine de sahiptir. Bu kazı çalışmaları sayesinde yeni veriler elde edebiliriz" dedi.
Kızıl, Euromos Antik Kenti'ndeki kazıların yıl boyunca sürdüğünü ve antik kentte ilk günden itibaren temizlik, sondaj, jeofizik, haritalama, menfez ve kazı faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.