Mert Doğru

Yüzyılda Bir Yaşanacak Olay: Güneş Tutulması İle Işıklar Sönüyor!

Yüzyılda Bir Yaşanacak Olay: Güneş Tutulması İle Işıklar Sönüyor!

Dünyanın Karanlığa Gömüleceği İddiası Gerçek Değil: 2 Ağustos 2027'deki Güneş Tutulmasına Dikkat!

Sosyal medyada 2 Ağustos'ta dünyanın 6 dakikalığına tamamen karanlığa gömüleceği ve bunun bir daha 100 yıl boyunca tekrarlanmayacağı yönündeki iddialar hızla yayılmakta.

Uzmanlara göre bu iddialar gerçeği yansıtmıyor, zira tüm dünyanın eş zamanlı karanlıkta kalması mümkün değil. Ne bu yıl ne de yakın bir gelecekte böyle bir "küresel kararma" beklenmiyor.

Ancak bu yanlış bilginin arkasında oldukça ilginç bir gök olayı var: 2 Ağustos 2027 tarihinde gerçekleşecek “yüzyılın Güneş tutulması.”

21. Yüzyılın En Uzun Kararması

2 Ağustos 2027'de Ay, Güneş’i tamamen kapatarak 6 dakika 22 saniyeye kadar sürecek bir tam tutulma meydana getirecek. Bu, 21. yüzyılda karada gözlemlenecek en uzun tam Güneş tutulması olacak.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, 8 Nisan 2024 tarihinde Meksika, ABD ve Kanada’dan izlenen tam Güneş tutulması en fazla 4 dakika 28 saniye sürmüştü. Bu süre bile sıradan bir zaman diliminden fazlaydı.

2027'deki tutulma, 1991 yılından itibaren gerçekleşecek en uzun süren tam tutulma olacak ve benzer uzunlukta bir tutulmanın bir sonraki gerçekleşme tarihi 2114 yılına kadar uzanacak. Böyle uzun bir tutulma için 87 yıl beklemek gerekecek.

Türkiye'den Görülebilecek mi?

2 Ağustos 2027'deki tutulma, Ay’ın Dünya’ya en yakın konumda bulunmasından dolayı alışıldık bir genişlikte karanlık hattı (totalite hattı) oluşturacak.

Bu hat, yaklaşık 258 kilometre genişliğinde ve toplamda 15 bin 227 kilometre uzunluğunda bir yol izleyerek yaklaşık 2,5 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsayacak.

Ancak bu, Dünya yüzeyinin yalnızca küçük bir bölümüne karşılık geliyor. Tutulma tam olarak İspanya, Cebelitarık, Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Sudan, Suudi Arabistan, Yemen ve Somali üzerinden geçecek. Fakat Türkiye, tutulmanın etkileyebileceği hattın içerisinde kalacak. Dolayısıyla Türkiye'den gözlem yapmak mümkün olacak.

Benzer şekilde Avrupa, Afrika ve Güney Asya'nın büyük bölümünde de parçalı tutulma gözlemlenebilecek. Kuzey Amerika gibi diğer bölgelerde ise herhangi bir tutulma görülmeyecek.

En Yakın Tutulma Ne Zaman?

Ağustos 2025'te herhangi bir Güneş tutulması gerçekleşmeyecek. En yakın tutulma, 21 Eylül’de, Pasifik Okyanusu üzerindeki belirli bölgelerde (Fiji, Tahiti, Yeni Zelanda ve Antarktika) görülebilecek parçalı bir Güneş tutulması olacak. Fakat bu da küresel bir olay olarak nitelendirilemez.

Sonuç olarak, bu ağustosta dünya karanlığa gömülmeyecek. Ancak tarihin en uzun Güneş tutulmalarından birine tanıklık etmek isteyenler, 2 Ağustos 2027'yi şimdiden not edebilir.