Yasemin Döngü

Yüz Yıllık Yaşamda Yalnızlık: 100 Yaşlıdan 16'sı Depresyon Kuyusunda!

Yüz Yıllık Yaşamda Yalnızlık: 100 Yaşlıdan 16'sı Depresyon Kuyusunda!

Türkiye'de Yaşlı Nüfusun Depresyonla Mücadelesi

Türkiye'de, nüfusun %10'unu 65 yaş ve üstü bireyler oluşturmaktadır.

Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu ve ekibi, bin kişi üzerinde gerçekleştirdiği araştırmada, Türkiye'deki yaşlı bireylerin giderek daha mutsuz hale geldiğini ve her 100 yaşlıdan 16'sının depresyon sıkıntısı yaşadığını ortaya koymuştur.

Bazı yaşlılar bakıma ihtiyaç duymakta, bazıları yalnız yaşamaktadır, kimileri ise yaşlanmanın getirdiği zorluklarla baş etmekte zorlanmaktadır.

Yalnızlık, ilgi eksikliği ve hayatın sunduğu zorluklar, yaşlı bireylerin ruh halini olumsuz yönde etkilemektedir.

Uzmanlara göre, bu durum göz ardı edilirse Alzheimer hastalığına yol açabilir.

"BU ÇOK ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR"

Gerontoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmail Tufan, NTV'ye verdiği röportajda şunları ifade etmiştir:

"Orta yaş grubundaki bireylere, eğer depresyon belirtileri yaşıyorlarsa bunu ciddiye almalarını öneriyoruz. Bu, çok önemli bir halk sağlığı sorunudur. Yaşlanma ve yaşlılık süreci, özellikle partner kaybı sonrasında, bireylerin azalan akraba ve arkadaş çevreleri ile yalnızlığa sürüklendiği ve sosyal izolasyon yaşadığı gerçeğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, onlara toplumda bulunan faaliyetlere katılmalarını, sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak görev almalarını tavsiye ediyoruz. Böylece zihinlerindeki sorunlardan bir parça da olsa uzaklaşma şansı bulabilirler."

Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanan çalışmalar, her yıl yaklaşık 10 milyon bireyin Alzheimer hastalığına yakalandığını ve bu sayının 2050 yılında 139 milyona ulaşmasının öngörüldüğünü göstermektedir.