Damla Cesur

Yunanistan, Kuraklıkla Mücadelede İlk Adımını Attı!

Yunanistan, Kuraklıkla Mücadelede İlk Adımını Attı!

Yunanistan, Su Kıtlığıyla Mücadele İçin Su Şirketlerini Birleştiriyor

Yunanistan, Atina'nın su kaynaklarını son otuz yılın en düşük seviyesine düşüren ve giderek kötüleşen kuraklıkla başa çıkabilmek amacıyla yüzlerce küçük su şirketini birleştirmenin planlarını yapıyor. Konuyla ilgili bilgi veren bir kaynak, çoğunluğu belediyelere ait olan 700'ü aşkın su şirketinin, su kaynaklarının yönetimini iyileştirmek amacıyla üç ana şirket altında birleştirileceğini aktardı. Bu süreçte, Atina ve Selanik'teki mevcut su şirketlerinin olan EYDAP ve EYATH'ın hizmet alanlarının genişleyeceği, ayrıca üçüncü bir kuruluşun ülkenin diğer bölgelerindeki su yönetiminden sorumlu olacağı belirtildi. Ancak, bu planın henüz kamuoyuna duyurulmadığı için isminin açıklanmasını istemeyen kaynak, detayları paylaştı.

Kaynak, ayrıca hükümetin barajlar, tuzdan arındırma tesisleri ve su güvenliği ile ilgili diğer projelerin finansmanını destekleyecek yeni bir fon oluşturmayı öngördüğünü ifade etti. Atina çevresindeki Attika bölgesi ve Girit adasının su kıtlığı statüsü almasının öngörüldüğünü de sözlerine ekleyerek, böylelikle yeni projelerin hızla hayata geçirileceğini belirtti. Başbakanlık ofisi, Çarşamba günü ulusal su planının ele alınacağı bir toplantının yapılacağını açıkladı.

Sıcaklıklar Rekor Seviyede Yükseliyor

Uygulanan önlemler, Yunanistan'da bu hafta anakaradaki sıcaklıkların 43 dereceye kadar yükseldiği bir sıcak hava dalgasının etkili olduğu bir zamanda gündeme geliyor. Başkent Atina ve çevresindeki Attika bölgesinde yaşayan 4.4 milyon insan için su rezervleri, artan sıcaklık ve azalan yağışların etkisiyle son üç yıldır sürekli olarak düşüş gösterdi.

Avrupa'nın Isınma Sorunu

Avrupa, dünya genelinde en hızlı ısınan kıta konumunda bulunurken, Akdeniz çevresindeki ülkeler kuraklık tehdidi altındaki bölgeler arasında yer alıyor. Bu durum, Yunanistan'ın turizm ve tarım sektörlerini tehdit ederken, şiddetli fırtınalar nedeniyle meydana gelen seller de ülkenin eskiyen altyapısını zor durumda bırakıyor. Yunanistan'da şu anda 5 milyar euro'yu (5,8 milyar dolar) aşan yatırımlar gerektiren 1,327 su projesi bulunuyor. Kaynak, 2019'dan bu yana 356.4 milyon euro tutarındaki 278 su yönetimi projesinin hayata geçirildiğini söyledi.

Üç yeni su şirketinin devlet kontrolünde kalmaya devam edeceği ifade edilirken, hükümetin EYDAP ve EYATH'ı daha verimli çalışmaları için yeniden yapılandırmayı planladığı belirtildi. Kaynak, işe alım süreçlerinin kolaylaştırılacağı ve özel sektörden yöneticilerin çekileceğinin düşünüldüğünü belirtti. Nihai planın henüz kesinleşmediği ve önerilerin değişebileceği de vurgulandı.