Yunanistan, "Avrupa'da İstilacı Harekat" Başlığıyla Tartışmalı Tasarıyı Geçirdi!

Atina Hükümeti, Libya'dan Gelen Göç Akınına Karşı Tartışmalı Tasarıyı Onayladı
Libya'daki göç dalgasının ardından Yunanistan'ın Atina hükümeti, tartışma yaratan bir yasa tasarısını kabul etti.
Hükümetin göçmen akını ile mücadele amacıyla önerdiği yasa değişikliği, iki gün süren yoğun siyasi tartışmaların ardından Parlamento'da 177 "evet", 74 "hayır" ve 42 "çekimser" oyla kabul edildi.
Söz konusu düzenleme, Kuzey Afrika'dan deniz yoluyla Yunanistan'a yasadışı şekilde giriş yapan göçmenlerin iltica taleplerinin üç ay boyunca askıya alınmasını öngörüyor. Bu göçmenler, kayıt altına alınmadan, geldikleri ülkelere geri gönderilecek. Ayrıca, Girit'te özel gözaltı merkezleri inşa edilerek burada tutulmaları sağlanacak.
Kathimerini gazetesine göre, Göç ve İltica Bakanı Thanos Plevris, şu an Kuzey Afrika ve Libya'daki durumun Avrupa'ya yönelik bir "istila operasyonu" olduğunu öne sürdü. Plevris ayrıca, yasadışı göçmenlerin Yunanistan'da kalmasının suç haline getirileceği bir yasa tasarısının da meclise sunulduğunu duyurdu.
MİÇOTAKİS: "KESİNLİKLE GEREKLİ BİR KARAR"
Bugün Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada Başbakan Kiryakos Miçotakis, Kuzey Afrika'dan gelen göçmenlerin iltica süreçlerinin dondurulmasının "zor ama kesinlikle gerekli bir karar" olduğunu belirtti.
Miçotakis, "Yunanistan'ın Avrupa'ya açılan bir koridor olmadığını" vurgulayarak, göçmen kaçakçılığı yapan şebekelere net mesaj verilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca Avrupa'nın ortak bir yanıt verme çağrısında bulundu.
Başbakan, "Mevcut durum acil eylem gerektiriyor. Bu yalnızca Yunanistan'ın değil, aynı zamanda Avrupa'nın da sorumluluğudur" dedi.
İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI NE DİYOR?
Hak savunucuları, sığınma hakkının temel bir insan hakkı olduğunu belirterek bu yasa tasarısına karşı çıkıyor.
Uluslararası Kurtarma Komitesi, "Sığınma talep etmek bir insan hakkıdır; bunu engellemek hem yasal hem de insanlık dışıdır" açıklamasında bulundu.
Birleşmiş Milletler göç ajansı, Batılı ülkelerin sınırları sıkılaştırırken, aynı zamanda göç yaşayan ülkelere olan kalkınma yardımlarını azaltmasının daha büyük istikrarsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.
Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü Amy Pope, Associated Press'e verdiği mülakatta, göç etmenlerini ele almadan yalnızca sınırların kapatılmasına odaklanan bir yaklaşımın "dar görüşlü" olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (UNCHR) ise sığınma hakkının uluslararası, Avrupa ve ulusal hukukta yer alan temel bir insan hakkı olduğunu belirterek, bu hakkın herkes için geçerli olduğunu ifade etti.