Ekrem Tansel

YKS Tercih Kılavuzu 2025: Tercih Tarihleri Nerede Belirtiliyor? ÖSYM'den Beklenen Açıklama!

YKS Tercih Kılavuzu 2025: Tercih Tarihleri Nerede Belirtiliyor? ÖSYM'den Beklenen Açıklama!

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Tercih Süreci Yaklaşıyor

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2025 sonuçlarının açıklanmasına az bir süre kala, adayların gözleri ÖSYM'nin açıklayacağı tercih takvimine çevrildi. Adaylar, TYT, AYT ve YDT puanlarına dayanarak tercih yapacakları tarihleri öğrenmek amacıyla araştırmalarını yoğunlaştırdı. Üniversite yerleştirme sürecinin en önemli aşamalarından biri olan tercih dönemiyle ilgili olarak, ÖSYM’nin yayımlayacağı tercih kılavuzu ve başvuru tarihlerinin ne zaman açıklanacağı merakla bekleniyor. Genellikle, YKS tercihleri sonuçların ilan edilmesinin ardından kısa bir süre içinde başlayacaktır. İşte 2025 YKS tercih sürecine ilişkin detaylar...

Resmi takvimin henüz yayımlanmamış olmasına rağmen, geçmiş yıllara bakıldığında YKS tercih döneminin genellikle Temmuz ayının son haftasında başladığı ve yaklaşık bir hafta sürdüğü görülmektedir. Örneğin, 2024 yılı için tercih tarihleri 25 Temmuz - 2 Ağustos arasında belirlenmişti. Bu durum göz önüne alındığında, bu yıl da benzer bir biçimde Temmuz'un sonunda tercih ekranının kullanıma açılması bekleniyor.

Adaylar tercihlerini, belirtilen tarihler içinde, kılavuzda yer alan kurallar doğrultusunda ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresine T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle girerek veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasını kullanarak gerçekleştireceklerdir. Tercihlerdeki tüm sorumluluk tamamen adayın kendisine aittir. İstenilen sıraya göre tercihler yapılabilir; bu sıralama tamamen adayın isteği doğrultusunda şekillenecektir.

Adayların unutmaması gereken önemli bir nokta, puanların ve başarı sırasının geçtiğimiz yıl elde edilen verilere dayandığıdır. Puanlar, yıllar içinde soruların zorluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilirken, başarı sıraları genellikle puanlara göre daha değişkenlik göstermemektedir. Bu nedenle, tercih yaparken başarı sırasının dikkate alınması daha isabetli bir yaklaşım olacaktır.