YKS 2025 Tercih Süreci Başladı: Kılavuz Yayınlandı mı? Tercih Tarihleri Nedir?

2025 YKS Tercih Süreci Başlıyor
2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, sınava katılan 2,5 milyon aday puanlarını sorgulamaya başladı. YKS sonuçlarının ilan edilmesi ve başarı sıralamalarının netleşmesi ile adaylar, sözel ve sayısal puanlarına göre, ilgi alanlarını göz önünde bulundurarak kendilerine uygun olan üniversitelere tercih yapacak. ÖSYM tarafından yayımlanacak olan YKS tercih kılavuzunun ardından, adaylar tercih robotu kullanarak bilgi sahibi olabilecek. Peki, 2025 YKS tercihleri hangi tarihlerde başlayacak, kılavuz yayımlandı mı?
2025 YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
ÖSYM Başkanı Ersoy'un yaptığı açıklamayla birlikte 2025 YKS tercih tarihleri belirlendi.
Buna göre; 2025 YKS tercih işlemleri 30 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
TERCİHLER NASIL YAPILACAK?
Adaylar, tercihlerini 30 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında, yayımlanacak kılavuzda belirtilen kurallar çerçevesinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından kendileri gerçekleştireceklerdir. Tercih sürecindeki tüm sorumluluk bizzat adayın kendisine aittir.
İstediğiniz sıra ile tercih yapabilirsiniz. Tercihlerinizi dilediğiniz gibi sıralama hakkınız bulunmaktadır. Bu sıralama tamamen sizin kişisel tercihinizdir.
YKS'DE KAÇ TERCİH HAKKI VAR?
YKS tercihinde adaylar, en fazla 24 tercihte bulunma hakkına sahiptir. Adayların tercihlerini belirlerken birkaçını "puanım yeterli olmayabilir" kaygısı taşımadan, yalnızca ilgilerini göz önünde bulundurarak belirlemeleri ve buralara en çok istedikleri programları yazmaları önemlidir.
Ancak, kazanılsa dahi kaydolmak istenilmeyen bir programın tercih listesinde yer almasına izin verilmemelidir. Adayların tercih listelerindeki programların sıralarının, istek sıralarına uygunluğu kontrol edilmelidir.
TERCİH YAPARKEN PUANA MI, SIRALAMAYA MI BAKILIR?
Öncelikle, hem puanların hem de başarı sıralarının geçen yılın verileri olduğunu unutmamak gerekir. Puannlar yıldan yıla, soruların zorluk seviyesine bağlı olarak değişebilir; ancak başarı sıraları puanlara göre biraz daha stabil bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, tercihlerinizi başarı sırasına göre yapmak daha mantıklı olacaktır.