İbrahim Uysal

Yıllık İzinlerde Müjde: 4 Gün Ekstra Tatil Fırsatı!

Yıllık İzinlerde Müjde: 4 Gün Ekstra Tatil Fırsatı!

Çalışanların Yıllık İzin Hakkı ve Yol İzni Uygulamaları

Milyonlarca çalışan, yıllık izinlerini kullanmaya başladı. Hizmet süresi 1 yıl ile 5 yıl (5 yıl dahil) arasında olan çalışanlar, en az 14 gün, 5 yıldan fazla ancak 15 yıldan az hizmet süresine sahip olanlar en az 20 gün, 15 yıl (dahil) ve üzeri olanlar ise en az 26 gün yıllık izin hakkına sahip.
Yıllık izinler istenilen gün sayısı kadar kullanılabilmekte; pek çok çalışanın bilmediği bir detay ise yol izninin, ücretli yıllık izne dahil edilebilmesidir.
Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği'nin 6. maddesine göre, yıllık ücretli izinlerini iş yerinin bulunduğu bölgeden farklı bir yerde geçirecek olan çalışanlar, bu durumu belgelemek kaydıyla işverene başvurmak zorundadır. İlgili talepleri doğrultusunda, işveren, gidiş ve dönüş sürelerini karşılamak adına toplamda dört güne kadar ücretsiz yol izni vermekle yükümlüdür.
Yapılması Gerekenler
Ücretli yıllık izin tarihleri belirlendikten sonra, işverene iznin geçileceği yere dair belgeler sunulmalıdır. Örneğin, İstanbul'da çalışan bir kişi, tatilini Marmaris'teki bir otelde veya kiralık bir konutta geçirecekse, fatura ya da sözleşmeyi işverene ibraz etmesi gerekecektir.
Pratikte Uygulama Sorunları
Günümüzde yol izni talep eden çalışan sayısı oldukça azdır. Çalışanlar genellikle Cumartesi günü başlayarak bir hafta sonra Pazartesi tekrar işbaşı yapacak şekilde izin almaktadır; bu durum toplamda 9 gün izin sağlar. Eğer işverenden 4 gün de yol izni talep edilirse, izin gün sayısı toplamda 13'e yükselmektedir.