Yıllar Geçse de Verimi Arttı: 20'den Fazla Ülkeye İhracat Rüzgarı Estiriyor!

İstanbul'da Yaban Mersini Üretiminde Artış
Dünyanın en büyük metropollerinden biri olan İstanbul'da, hem iç hem de dış pazara yönelik yaban mersini üretimi artış gösteriyor. Uygun toprak yapısı ve 10-15 yıl önce dikilen yaban mersini çalılarının gelişmesi, üretim verimliliğini geçen yıllara göre belirgin bir şekilde artırdı.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Parıldar, Pendik'in Göçbeyli Mahallesi'ndeki yaban mersini tarlasını ziyaret etti. Kentte meyve-sebze üretiminden tıbbi ve aromatik bitkilere kadar birçok çeşit üretildiğini belirten Parıldar, yaban mersininin tıbbi bir bitki olduğunu ve halkın ilgisinin artmasıyla pazar payının büyüdüğünü ifade etti.
Parıldar, şu ifadeleri kullandı:
“İstanbul, dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Büyük bir metropol olan İstanbul, nüfus yoğunluğu ile dikkat çekiyor. Tarım açısından da pek çok değer taşıyan bir şehir. İstanbul’un yüzölçümünün yüzde 15,8’i tarım arazileriyle kaplı. Toplam 869 bin dekarlık tarım alanımız mevcut. Ziyaret ettiğimiz işletme 55 dekarlık bir alana sahip olup, buradan yıllık 45-50 ton ürün elde ediliyor. Bu bahçede, 15 yaşında yaban mersini çalıları ile birlikte yeni olarak dikilen 3-5 yaşındaki farklı ürünler yer almakta.”
Yaban mersini tarlasında aynı dönemde hasadın olmadığını aktaran Parıldar, "Bu durum çeşitliliği sağlamakta. Erkenci ve geç olgunlaşan çeşitler mevcut. Pazara haziran başından itibaren ürün sunarak temmuz sonuna, hatta 20 Ağustos'a kadar ürün tedarik etme imkanı buluyoruz. Bu sayede pazarın aşırı yoğunluğunu önlemek ve verimliliği artırmak adına önemli bir strateji izliyoruz." şeklinde konuştu.
Parıldar, yaban mersininin üretildiği toprakların asidik olmasının gerektiğini belirterek, "Ülkemizde 10 bin dekarın üzerinde yaban mersini üretim alanı bulunmaktadır. 20’den fazla ilde yaban mersini üretiliyor. İstanbul’da yaklaşık 175 dekarlık yaban mersini bahçelerine sahibiz. Beykoz, Silivri, Çatalca, Pendik, ve Şile gibi ilçelerde değişik büyüklüklerde üretim yapılmakta." dedi.
İstanbul'un yaban mersini üretimi için uygun toprak yapısına sahip olduğunu kaydeden Parıldar, "Ülkemizde yıllık 6 bin tondan fazla yaban mersini hasadı gerçekleştirilmektedir. Ortalama dekara verim 600 ile 700 kilogram arasında değişirken, İstanbul’da bu rakam 800-900 kilogram seviyesine çıkar. Ülkemizde üretilen yaban mersinleri, 20'den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Fransa ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinin yanında Rusya ve Orta Doğu ülkelerine de ihracat yapıyoruz. İhtiyaçları karşılayacak iç pazarın yanı sıra ihracat potansiyeline de yönelik planlamalar yapıyoruz." şeklinde konuştu. Parıldar, gelecek yıl yaban mersini üretiminin daha da artacağını belirterek, "Bu meyve grubu, çalı grubundan oluşan bir ürün. 3 yaşındaki bir çalının verimi, 8-10 yaşına geldiğinde artmaktadır. Şu anda bu bahçede 45-50 ton ürün hasat edilirken, önümüzdeki yıl 52-53 ton, bir sonraki yıl ise 55-60 ton seviyesine ulaşmayı bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
“Türkiye'de yaban mersininin üretimi ve tüketimi artıyor”
Yaban mersini tarlasında üretim müdürü olarak görev yapan ziraat mühendisi Ayhan Demir, 60 bin metrekarelik bir alanda 5 çeşit yaban mersini yetiştirdiklerini ve hasadın haziranın ilk haftasında başlayıp temmuz sonuna kadar devam etmeyi planladıklarını bildirdi. Demir, yaban mersininin üretimi ve tüketiminin Türkiye'de hızla artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Firmalar, iç pazardaki talebe cevap vermek için çalışıyor. Bulunduğumuz tesis, Marmara Bölgesi'nin yanı sıra Türkiye’nin ilk tesislerinden biri. 15 yıl önce kurulmuş durumda. Yaban mersini tüketimi ve üretimi Türkiye'de artıyor. İnsanlar yaban mersininin faydalarını öğrendikçe bu meyveye ulaşma isteği artıyor ve dolayısıyla üretim de paralel olarak artış gösteriyor." ifadelerini kullandı.
Göçbeyli Mahallesi'nde yaban mersini üretimi için uygun toprak yapısının bulunduğunu belirten Demir, Türkiye’nin kuzey bölgelerinde düşük pH'lı topraklarda yaban mersini üretiminin Çatalca’dan Rize’ye kadar yapılabildiğini kaydetti.
Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu bölgede yaşayan girişimcilerin yaban mersini üretimine yönelmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Yaban mersini önü açık bir meyve ve pazar potansiyeli taşıyor. Türkiye’nin nüfusuna göre, taleple orantılı olarak mevcut alanların 2-3 katına ekilebilir. Devletimiz, genç çiftçi girişimcilerimizin her zaman yanında. Yaban mersini veya benzeri sebze ve meyvelere yönelmelerini öneriyorum."