Yıldızlararası Yolculuk: 7 Milyar Yıllık Yalnızlığın Misafiri Dünya'dan Görünecek!

Gizemli Kuyruklu Yıldız 3I/Atlas, En Eski Gözlemlenen Kuyruklu Yıldız Olabilir
Bilim insanlarının yaptığı açıklamalara göre, gökbilimciler tarafından geçen hafta keşfedilen gizemli bir yıldızlararası nesne, tarih boyunca tespit edilen en eski kuyruklu yıldız olma potansiyeline sahip.
Oxford Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, bu nesnenin "3I/Atlas" adıyla anıldığını ve kendi güneş sistemimizden yaklaşık 3 milyar yıl daha yaşlı olabileceğini öne sürüyor. Bu ön bulgular, İngiltere Kraliyet Astronomi Topluluğu’nun Durham’da düzenlenen ulusal toplantısında açıklanmıştır. Oxford Üniversitesi'nden gökbilimci Matthew Hopkins, BBC News'e verdiği demeçte, “3I/Atlas hepimizi oldukça heyecanlandırdı” ifadelerini kullandı. Hopkins, nesnenin hızına dayanarak 7 milyar yıldan daha yaşlı olabileceğini ve bu nedenle şimdiye kadar gözlemlenen en dikkat çekici yıldızlararası ziyaretçi olabileceğini belirtti.
Jüpiter Kadar Uzaklıkta
3I/Atlas, ilk kez 1 Temmuz 2025 tarihinde Şili’deki Atlas araştırma teleskobu tarafından Güneş'ten yaklaşık 670 milyon kilometre uzakta tespit edilmiştir. Şu anda yalnızca çok büyük teleskoplarla gözlemlenebilen bu nesne, Dünya'dan Jüpiter kadar uzakta konumlanmaktadır. O zamandan beri dünya genelindeki gökbilimciler, nesnenin yörüngesini belirleme ve hakkında daha fazla ayrıntı edinme çabası içerisindedir.
Hopkins, 3I/Atlas’ın Samanyolu’nun “kalın diskinden” kaynaklandığı görüşünde. Bu alan, Güneş’in ve pek çok yıldızın bulunduğu alanın üstünde ve altında yörüngede dönen eski yıldızlardan oluşan bir grubun varlığını ifade ediyor. Ekip, 3I/Atlas’ın muhtemelen eski bir yıldızın etrafında oluştuğu için büyük miktarda su buzundan oluştuğunu düşünmekte. Bunun sonucunda, yıl sonlarına doğru Güneş’e yaklaşırken, Güneş’ten yayılan enerjinin nesnenin yüzeyini ısıtması, buhar ve toz bulutlarına sebep olabileceği anlamına geliyor. Bu durum, parlak bir kuyruk oluşturma potansiyeli taşımaktadır.
"Yakından Hiç Görülmedi"
Araştırmanın eş yazarı olan Prof. Chris Lintott, “Bu, galaksimizin daha önce hiç yakından gözlemlemediğimiz bir alanından gelen bir nesne. Bu kuyruklu yıldızın güneş sisteminden daha yaşlı olma ve o zamandan beri yıldızlararası uzayda sürükleniyor olma ihtimalinin üçte iki olduğunu düşünüyoruz” şeklinde bir değerlendirme yaptı. Hopkins ise yıldızlararası nesnelerin, diğer yıldızların etrafında, bu yıldızların yaşamlarının başlangıç aşamasında meydana geldiğini ifade ederek, "Ana yıldızlarıyla olan bu bağlantı, Samanyolu’nun yıldız nüfusunu inceleyebilmemizin bir yolunu sağlıyor" dedi. Bu yılın ilerleyen dönemlerinde 3I/Atlas, amatör teleskoplarla Dünya'dan görünür hale gelecektir. Bu tür nesneler arasında daha önce yalnızca iki tanesi gözlemlenmiş durumda; bunlar 2017 yılında keşfedilen 1I/'Oumuamua ve 2019 yılında tespit edilen 2I/Borisov'dur.