Damla Cesur

Yerli Üretim Zorunluluğu: 5G Sürecinde Yenilikler Geliyor

Yerli Üretim Zorunluluğu: 5G Sürecinde Yenilikler Geliyor

5G Yetkilendirilmesinde Yerli ve Milli Ürünlerin Kullanım Oranları Artırılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 5G yetkilendirmesi çerçevesinde yerli ve milli ürünlerin kullanım oranlarını artırmaya yönelik yükümlülükler getireceklerini duyurdu.
Uraloğlu, ülkenin ekonomik büyümesine, istihdamına ve sürdürülebilir kalkınmasına önemli katkı sağlayacak 39 eylemden oluşan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Eylem planı kapsamındaki lojistik merkezlerin ve bağlantı hatlarının işletim, inşa ve yönetim modellerinin geliştirilmesi için mevzuat hazırlıklarının tamamlanacağını belirten Uraloğlu, Türkiye'nin yatırım ortamının güçlendirilmesi adına yapay zeka, bilişim, lojistik ve iletişim altyapısı gibi pek çok alanda projeler gerçekleştirileceğini ifade etti.
Uraloğlu, eylem planına katkı sağlayacaklarını vurgulayarak, "Bu çerçevede, fiber altyapıların yaygınlaştırılması için çalışmalar yürüteceğiz ve ticari olarak yaygınlaşmasının zor olduğu bölgelerde finansal destekleme modeli oluşturacağız. Ayrıca, pasif altyapı kurulumunu kolaylaştırmak, geçiş hakkı izinleri için ödenecek bedelleri azaltmak ve bu bedelleri standart hale getirmek amacıyla Elektronik Haberleşme Kanunu’nda değişiklikler TBMM’ye sunulacak. Bu adımlarla birlikte fiber altyapı çalışmalarının tamamlanmasına katkıda bulunacağız." açıklamasında bulundu.
 5G'YE İLİŞKİN STRATEJİK VE POLİTİKALAR BELİRLENECEK 
YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı'nın, ulusal ve uluslararası yatırımcıların karşılaştığı yasal, idari ve bürokratik engellere çözümler üretmeyi, özel sektör yatırımlarını desteklemeyi, sürdürülebilir iş ile istihdam olanaklarını güçlendirmeyi ve ihracata yönelik üretimi teşvik etmeyi hedeflediğini vurgulayan Uraloğlu, planda 5G teknolojisine dair eylemlerin özellikle ön plana çıktığını belirtti.
Bakan Uraloğlu, 5G yetkilendirmesi için kamu kurumları ve özel sektörle görüşmeler yapacaklarını, çalışmaların uyum içinde yürütüleceğini aktararak, şu bilgileri paylaştı:
"İşletmecilere verilecek frekans bantları ve asgari değerler, ihale tarihleri, yetkilendirme süreleri ile kapsama yükümlülükleri gibi konular belirlenecek. 5G yetkilendirmesinde üretici firmaların yerli üretim kapasiteleri de göz önünde bulundurularak yerli ve milli ürünlerin kullanım oranlarını artırmaya yönelik yükümlülükler tanımlanacak. Bakanlık, 5G yetkilendirme çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve yerli üretim kullanımına ilişkin yükümlülüklerin belirlenmesi için stratejik ve politik bir karar alacaktır."