Yenidoğan Çetesi Davasında Beşinci Perde: Yarın Avukatların Söz Sırası!

İstanbul'da Bebek Acil Hastaları Davası: Duruşma Ertelendi
İstanbul'da, bebek acil hastalarının daha önce anlaşılan özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edilerek ölümlerine yol açtıkları ve haksız kazanç sağladıkları ileri sürülen 19'u tutuklu 57 sanığın yargılandığı davanın duruşması, sanık avukatlarının beyanlarının alınmasına devam edilmek üzere yarına ertelendi.
Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adliyenin konferans salonunda gerçekleştirilen duruşmada, bazı sanıkların ve avukatlarının ifadeleri alındı.
Bazı tutuklu sanıklar, eklemek istedikleri bir husus olmadığını belirterek tahliye taleplerinde bulunurken, sanık avukatı Burak Mengü, bir örgüt olabilmesi için bir hiyerarşik yapının gerektiğini savundu.
Müvekkilinin hemşire olduğunu kaydeden Mengü, bir hastanede hemşirenin doktorun talimatını yerine getirmemesi gibi bir seçeneği olmadığını belirterek, böyle bir ortamda örgütten söz edilemeyeceğini ifade etti.
Avukat Mengü savunması sırasında üye hakime yönelik "Kürsüde bulunan şahıs." ifadesini kullandı. Bu duruma tepki gösteren üye hakim, Mengü’ye, "Reddi hakim talebinde bulundunuz, reddedildi. Halen şahsım üzerine ithamlarda bulunuyorsunuz. Yargılamaya katılan hakim olarak, beni hedef alan ifadelerinizi durdurmanızı tavsiye ediyorum." dedi.
Avukat Mengü ise "Kimseyi hedef almadım, sizi hedef alacak bir ifade kullanmadım. Talebimiz, Sağlık Bakanlığı'nın bu olayı derinlemesine araştırmasıdır." diye yanıtladı.
Duruşma sırasında tutuklu sanık Fırat Sarı'nın avukatı Aydın Mantar ile savcı arasında tartışma yaşandı. Mantar'ın sözleri üzerine savcı, "Beni uyaramazsın, şov yapma." diyerek tepki gösterdi. Mantar, "Bu davada bebek ölümlerine ilişkin somut bir durum kalmadı. İlk günden itibaren adil yargılanmamızın önündeki engellerden bahsediyoruz. Dosyadaki tüm sanıkların tahliye edilmesini talep ediyoruz." dedi.
Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının beyanlarının alınmasına devam edilmek üzere duruşmayı yarın saat 10.00'a erteledi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanık doktor Fırat Sarı'nın başında bulunduğu suç örgütünün yönetimini sanık doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in gerçekleştirdiği ifade ediliyor. İddianamede, suç örgütünün asıl amacının, devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini ortadan kaldırarak doluluğunu sağlamak olduğu belirtiliyor. Ayrıca, hastaların durumunun olduğundan daha ağır gösterildiği ve bu süreçte Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) fazla ödeme almak için yatış sürelerinin uzatıldığı ifade ediliyor.
Bebek hastalarının, uygun sağlık hizmeti sunan hastanelere değil, örgüt tarafından belirlenen karlı görülen hastanelere yatırıldığı aktarılıyor. Elde edilen kazancın büyük kısmının sağlık çalışanı olan örgüt üyesi sanıklarla paylaşıldığı savunuluyor. İddianamede, asıl amacın bebeklerin sağlık durumunu iyileştirmekten ziyade maddi kazancı artırmak olduğu vurgulanıyor.
İSTENEN CEZALAR
İddianamede sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümü nedeniyle "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından 10 kez, "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 11 kez uygulanmak üzere toplam 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Sanık Gıyasettin Mert Özdemir için ise "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplamda 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor. Ayrıca, 8'i kadın 44 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezası öngörülüyor.
Soruşturma kapsamında İstanbul'da 9, Tekirdağ Çorlu'da ise 1 hastanenin ruhsatı iptal edildi ve bu hastanelerde tedavi gören bebekler ile hastalar kamu hastanelerine ambulanslarla sevk edildi. Ayrıca, bu olayın soruşturmasını yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin'i makamında ölümle tehdit eden kişiler de tutuklandı. Öte yandan, davanın sanıklarından İlker Gönen, Antalya’daki cezaevinde 1 Şubat'ta intihar etti.
13 SANIKLI İDDİANAME ANA DOSYAYLA BİRLEŞTİRİLDİ
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yenidoğan Çetesi'ne yönelik hazırlanan 57 sayfalık iddianamede ise 13 kişi "şüpheli", Sosyal Güvenlik Kurumu ise "suçtan zarar gören" olarak yer alıyor. Firari hemşire Serenay Şenkalaycı'nın iki dosyada da şüpheli olarak yer aldığı iddianame, Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ana dosyayla birleştirildi. Bunun sonucunda davadaki sanık sayısı 57'ye yükseldi.