Atilla Türkoğlu

Yasakları aşan sefer: Dünyanın en büyük tanker filosunda petrol krizine yol açan çatlak!

Yasakları aşan sefer: Dünyanın en büyük tanker filosunda petrol krizine yol açan çatlak!

Yunan Tanker Operatörleri, Yeni AB Yaptırımlarına Rağmen Rus Petrol İhracatına Devam Ediyor

Denizcilik kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, Avrupa Birliği'nin kısıtlamalarının daha da katılaşacağı yeni yaptırım dalgasına rağmen, Yunan tanker şirketleri onaylı Rus petrol ihracatını sürdürme eğiliminde.

Rusya'dan yurtdışına ihraç edilen petrolün büyük bir kısmı şu anda "gölge filo" olarak adlandırılan denetimsiz tankerler aracılığıyla taşınıyor. Fakat denizcilik verileri, dünyanın en büyük tanker filosuna sahip olan Yunanistan'a ait bazı gemilerin, yaptırım kapsamına girmeyen ya da fiyat sınırını aşan Rus ham petrolünün bir kısmını taşıdığını gösteriyor.

Dün Avrupa Komisyonu, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulamayı amaçlayan 18. yaptırım paketini onayladı. Bu önlemler, enerji sektörüne yönelik ek baskı oluşturarak Rusya'nın petrol ticaretini etkilemeyi hedefliyor.

Bu tedbirlerin merkezinde, AB'nin ortalama piyasa fiyatının yüzde 85'inden daha düşük bir rakamla Rus ham petrolü satın alınmasının engellenmesine yönelik bir fiyat üst sınırı yer alıyor. Şu anda bu sınır, varil başına yaklaşık 47,60 dolar civarında belirlenmiş durumda.

"Tüccarlar Bu Fiyattan Alışveriş Yapmaya Devam Ederse..."

Konuyla ilgili olarak, kimliklerinin gizli kalmasını isteyen kaynaklar, Rusya'dan aylık olarak birçok petrol sevkiyatı gerçekleştiren ve toplam ticaretin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan Yunan tanker şirketlerinin, mümkün olduğunca ticaretlerini sürdürmeyi planladığını ifade etti.

Ticarete dair bir Yunan tanker firması yetkilisi, “Tüccarlar bu fiyat seviyesinden petrol almaya devam ettiği sürece pek bir değişiklik olmayacak, yeni sınıra uyacağız” şeklinde konuştu.

AB'nin Hamlesinin Etkisini Sınırlandıracak Öngörüler

ABD, şu ana dek AB'nin fiyat sınırlamasına uymak konusunda herhangi bir taahhütte bulunmadı. Petrolün büyük bir kısmı dolar cinsinden işlem gördüğünden ve yalnızca ABD bankalarının döviz ödemelerini kısıtlayabildiği göz önüne alındığında, bu durum AB'nin yaptırımlarının etkisini muhtemelen azaltacaktır.

Öte yandan, Avrupalı şirketlerin yaptırımlarla uyumlu bir şekilde Rus petrol ticaretini yürütmeleri daha da karmaşık hale gelecektir.