Emine Saydam

Yapay Zeka Hataları: Şirketlerin Bütçelerini Zora Sokuyor!

Yapay Zeka Hataları: Şirketlerin Bütçelerini Zora Sokuyor!

Yapay Zeka Hatalarını Düzeltme İçin İnsan Gücüne Dönüş

Son yıllarda, insan iş gücünü hızla yapay zeka ile değiştirmeyi hedefleyen şirketler, son dönemlerde yapay zeka sistemlerinin neden olduğu hataları düzeltmek için yeniden insan çalışanlara başvurmak zorunda kalıyor.

Yapay zekanın yol açtığı sorunları giderebilmek adına yazılımcı ve metin yazarlarına olan talep, adeta yeni bir sektörü ortaya çıkardı. Bu alanda yetenekli olanlar, sahip oldukları fırsatları iyi değerlendirerek önemli kazançlar elde ediyor.

Maliyeti Artıran Durumlar

Amerikalı pazarlama yöneticisi Sarah Skidd, BBC’ye yaptığı açıklamalarda işini kaybetme korkusunun olmadığını ifade etti. Zira son zamanlarda işlerinin büyük bir kısmı, yapay zekanın hatalarını düzeltmekle geçiyor. Skidd, bu yılın başlarında bir ajansın maliyet düşürmek amacıyla içerik yazımını bir yapay zekaya yaptırdığını, fakat sonuçların beklentilerin çok altında kaldığını belirtti. Bu nedenle Skidd'den metni baştan yazması istendi.

Ortaya çıkan metnin “çok yüzeysel” ve ilgi çekici olmadığını aktaran Skidd, “Satış yapması ve merak uyandırması gerekiyordu. Ancak sonuç büyük bir hayal kırıklığıydı.” dedi. Skidd, metni tamamen yeniden yazmak için 20 saat harcadığını ve saatlik ücreti olarak 100 dolar almasıyla ajansın toplamda 2 bin dolar ödemek zorunda kaldığını vurguladı.

Oysa eğer yazı başından beri bir uzmana yazdırılsaydı, bu maliyet çok daha düşük olacaktı.

Düzeltme Taleplerinin Artışı

Son dönemlerde birçok şirket, birkaç yıl önce yapay zekaya geçiş sürecinde işten çıkardığı çalışanların yerini araçlarla doldururken beklenmedik sorunlarla karşılaştıklarına dikkat çekiyor.

İngiltere merkezli dijital pazarlama ajansı Create Designs'ın ortaklarından Sophie Warner, BBC’ye yaptığı açıklamada, müşterilerinden giderek artan sayıda “yapay zekayı düzeltme” talepleri aldığını dile getirdi. Warner, “Eskiden müşteriler sitede bir sorun ile karşılaştıklarında veya yeni bir özellik eklemek istediklerinde bizlere gelirlerdi. Şimdi ise önce ChatGPT’ye yöneliyorlar.” ifadelerini kullandı.

Warner’ın açıklamalarına göre, yakın zamanda bir müşteri, ChatGPT’nin yazdığı bir kod nedeni ile web sitesiz üç gün geçirmek zorunda kaldı ve bu sorunun çözümü için ajansa yaklaşık 500 dolar ödedi. Oysa Warner, aynı güncellemeyi bir uzmanın sadece 15 dakikada gerçekleştirebileceğini belirtti.

Warner, “Müşteriler genellikle hatayı kendilerinin yaptığını kabul etmek istemiyor. Bu yüzden de sorunu tespit etmek için ek bir araştırma ücreti almak zorunda kalıyoruz. Başından beri bir uzmana danışmak, çok daha hızlı ve ekonomik olurdu.” dedi.

Yapay zekanın hata düzeltmelerinden kazanç sağladıklarını belirten Skidd ve Warner, teknolojiden karşı olmadıklarını, fakat uzman iş gücünün yerini alabileceği düşüncesine karşı çıktıklarını ifade ettiler.

Warner, “Hızlı ve ucuz gibi görünse de yapay zeka, markanın kendine özgü kimliğini, hedef kitlesini ya da satış odaklı tasarımını asla göz önünde bulunduramaz. Bizim sektörümüzde insan uzmanlığının ve bağlam bilgisinin yerini tutamaz.” şeklinde konuştu.

Skidd ise “Belki biraz naifçe geliyor ama işinizi gerçekten iyi yapıyorsanız, yapay zeka yüzünden işsiz kalmazsınız.” diyerek sözlerini tamamladı.