Atilla Türkoğlu

Yapay Zeka Dünyasında Casusluk Yarışı: "ChatGPT Agent" Nedir?

Yapay Zeka Dünyasında Casusluk Yarışı:

OpenAI’nın Yeni Gözdesi: Ajan Yapay Zeka

OpenAI, yapay zeka alanındaki en çok tartışılan trendlerden biri olan “Ajan Yapay Zeka”ya odaklanıyor.

Etken yapay zeka ya da ajan yapay zeka olarak da adlandırılan bu yeni aşamada, şirketler, sohbet botlarının ötesine geçerek, kullanıcılar için karmaşık ve çok aşamalı görevleri yerine getirebilen araçlar geliştirmek amacıyla yarış halindedir.

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, kendi "sanal bilgisayarını" kullanarak kullanıcı adına çeşitli görevleri tamamlayabilen “ChatGPT Temsilcisi”ni (ChatGPT Agent) tanıttı.

Şirket, bu yeni aracın, yaklaşan müşteri görüşmeleri için bir kullanıcının takvimine göz atmak, aile kahvaltısı için malzeme planlamak ve satın almak veya rakip firmalar üzerine yapılacak bir sunum için slaytlar hazırlamak gibi işlevleri yerine getirebileceğini açıkladı.

YENİ EKİP KURULDU

Yeni sistem, OpenAI’ın tüm akıl yürütme modellerinde kullanılan takviyeli öğrenme yöntemiyle eğitildi. Şirket, ChatGPT Agent'ın mevcut yap人工 intelliye araçları olan Operator ve Deep Research'ün yeteneklerini bir araya getirdiğini belirtiyor.

Yeni aracı geliştirmek için Operator ve Deep Research ekipleri bir araya getirildi. The Verge’e göre, yeni ekip, ürün ve araştırma alanlarında uzman 20 ila 35 kişiden oluşuyor.

YETENEKLERİ NELER?

Bu birleşme, Operator'ın web sitelerinde gezinebilme yeteneği ile Deep Research'ün birçok web sitesinden bilgi toplayarak özlü bir rapor hazırlama becerisini yenilikçi araca entegre ediyor.

The Verge’e özel bir gösterimde, ChatGPT Agent'ın potansiyel kullanım alanları sergilendi. Kullanıcıya, boş bir akşamda Google Takvim’e bağlanarak bir randevu ayarlaması ve belirli restoranlar için açık rezervasyonlar bulmak üzere OpenTable’ı kullanması istendi.

Bir başka gösterimde ise, ChatGPT Agent'ın Labubus ve Beanie Babies'in popülaritesi üzerine bir araştırma raporu hazırlayabildiği gözler önüne serildi.

OpenAI, kullanıcıların "dört kişilik Japon kahvaltısı hazırlamak için malzemeleri planlayıp satın alabileceği" ve "üç rakibi analiz edip slayt sunumu oluşturabileceği" yönündeki örneklerini duyurdu.

Ancak ChatGPT Agent'ın, e-posta gönderme veya rezervasyon yapma gibi "geri alınamaz" işlemleri gerçekleştirmeden önce onay istediği de vurgulandı.

Bu tür yetenekler, ChatGPT aracısının web sitelerini inceleyip, bir eylem planı oluşturmasını ve çeşitli araçları kullanmasını gerektirdiği için şirketin daha önce ele almaya çalıştığı görevlerden çok daha karmaşıktır.

VERİLERLE İLGİLİ TEHLİKE

OpenAI, kötüye kullanımı engellemek amacıyla bu aracı geliştirirken ChatGPT'nin bellek özelliklerini devre dışı bıraktığını açıkladı.

ChatGPT'nin diğer sürümlerindeki bellek özelliği, kullanıcının daha önceki sorularını hatırlayarak kişiselleştirmeye olanak tanıyordu. Ancak, gerçek eylemler söz konusu olduğunda hassas verilerin sızdırılması riski nedeniyle bu özellik yeni araçta kullanılmayacak.

ETKEN YAPAY ZEKANIN NE FARKI VAR?

Etken veya ajan yapay zeka, gerçek dünya senaryolarında otonom olarak karar verebilen, hedeflere ulaşmak için harekete geçebilen ve yeni ortamlara ya da hedeflere uyum sağlayabilen sistemleri ifade eder.

Bu sistemlerin temel özellikleri şu şekilde özetlenebilir:

  • Otonomluk: Sürekli insan gözetimi olmadan bağımsız olarak çalışabilir.
  • Hedef odaklı davranış: Uzun vadeli hedefler planlayabilir, önceliklendirebilir ve takip edebilir.
  • Adaptasyon: Geri bildirimlerden öğrenir ve değişen bağlamlarda stratejilerini ayarlayabilir.
  • Muhakeme: İnsanlarla ya da diğer sistemlerle etkileşimde bulunabilir ve karmaşık görevler hakkında muhakeme yürütebilir.
  • Araç kullanımı: Görevleri tamamlamak için gerekli araçları, API’leri ve web aramalarını etkin bir şekilde kullanabilir.

Geleneksel yapay zeka sistemleri, görüntüleri tanımlayabilir ya da isteğe bağlı olarak metin üretebilirken, etken yapay zeka inisiyatif alarak daha karmaşık işlevleri yerine getirebilir.

Örneğin, kullanıcı talimatı olmaksızın internet üzerinde arama yapabilir, sonuçları özetleyebilir, e-posta yazabilir ve toplantı ayarlayabilir.

YENİ ARACI KİMLER KULLANABİLECEK?

OpenAI, bu aracı Pro, Plus ve Team kullanıcılarına sunmaya başladı.

Denemek isteyenler, araçlar menüsünden "araç modu"nu seçebilir veya erişmek için "/agent" yazabilir.

Şirket, aracı bu yaz sonlarına doğru ChatGPT Enterprise ve Education kullanıcılarına da sunmayı planlıyor.

BAŞKA ÖRNEKLER VAR MI?

Etken yapay zeka, sektörlerde uzun bir süredir tartışılan bir konu olmuştur.

Geliştiricilerin üzerinde çalıştığı ideal araç, belirli görevleri yerine getirebilen, etkinlik planlamak için en uygun zamanı bulabilen ve kullanıcıların tercihleri doğrultusunda hediye satın alabilen bir sistemdir.

Ancak şu anda bu araçlar, kodlama ve araştırma raporları hazırlamakla sınırlıdır.

Son yıllarda, OpenAI, Google ve Perplexity gibi Silikon Vadisi şirketleri, bu tür işlevleri yerine getirebileceğine inandıkları birçok yapay zeka aracı sundu. Ancak, bu erken sürüm araçlar karmaşık görevlerde zorluk yaşadı ve bunlar hakkında TechCrunch gibi popüler teknoloji mecralarında olumsuz yorumlar yapıldı.

Yine de OpenAI, ChatGPT Agent’ın daha önceki araçlardan çok daha yetenekli olduğunu iddia etmektedir.