Ekrem Tansel

Uzmanlardan Çarpıcı Öneri: Koşmaya Göre Sekiz Kat Daha Verimli Yöntem!

Uzmanlardan Çarpıcı Öneri: Koşmaya Göre Sekiz Kat Daha Verimli Yöntem!

Bisikletin Yürümekten Daha Kolay Olmasının Sebepleri

Bisiklet kullanmanın, yürümek ya da koşmak kadar zahmetli olmamasının arkasındaki nedenler nelerdir? Uzmanların görüşüne göre, bu durum vücudumuz ile bisiklet arasındaki "ideal biyomekanik uyumdan" kaynaklanmaktadır.

Euronews'in haberine göre, yürüyüş veya koşu esnasında vücudumuz, kontrollü bir şekilde öne doğru eğilir; her adımda bacaklarımız, yerçekimine karşı hareket eder. Bu durum bile enerji tüketimine neden olmaktadır.

ENERJİ HARCADIĞINIZ HER HAREKET VERİMLİ DEĞİL

Bisiklet sürerken ise bacaklarınız geniş dairesel hareketler yerine, daha küçük ve dairesel hareketler yapar. Böylece, her adımda bacak ağırlığınızı yukarı kaldırmak yerine, yalnızca kalça ve diz eklemlerini döndürerek pedalı çevirmiş olursunuz. Bu, önemli bir enerji tasarrufu sağlar.

Yürüyüş esnasında her adımda ayağınızın yere çarpar; bu küçük çarpışmalar ses ve titreşim olarak hissedilir. Bu da harcadığınız enerjinin bir kısmının ısı ve ses şeklinde boşa gitmesi anlamına gelir.

"ÇARPIŞMA VE ANİ FREN ETKİSİ YOK"

Her adımda kendinizi biraz yavaşlatma etkisi hissedersiniz: Ayak yere ön taraftan basar, ancak vücudunuz geridedir; bu da kısa süreli bir fren etkisi yaratır. Kaslar, bu yavaşlamayı aşmak için tekrar hız almak zorunda kalır. Bu sorun, bisiklet sürerken tekerlekler sayesinde kolayca aşılır. Lastikler, yerle çarpışma yerine yüzeye nazikçe temas ederek süzülerek ilerler. Çarpışma ve ani fren oluşmaz. Pedal çevirmek, doğrudan ileri hareketle sonuçlanır.

"DAHA YÜKSEK VERİMLİLİK"

Edith Cowan Üniversitesi'nde Biyomekanik alanında uzmanlaşmış Prof. Dr. Anthony Blazevich, The Conversation'da kaleme aldığı yazısında bu konuda bir değerlendirme yapıyor: "Bisiklet sürmek, yürümekten en az dört kat, koşmaktan ise sekiz kat daha fazla enerji verimliliği sağlar. Bu verimlilik, eklem hareketini azaltması, çarpışma etkisini sıfıra indirmesi ve kasların en ideal hızda çalışmasını sağlaması gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır."