Damla Cesur

Uzaylılara Merhaba: Havalimanı Radarları Pozisyonumuzu Açıklıyor!

Uzaylılara Merhaba: Havalimanı Radarları Pozisyonumuzu Açıklıyor!

Dünya'daki Radar Sistemleri Uzayda Zeki Uygarlıklara Varlığımızı Bildiriyor Olabilir

Dünya üzerinde bulunan büyük havalimanlarındaki hava trafiğini yönetmek amacıyla kullanılan radar sistemlerinin, uzaydaki muhtemel zeki yaşam formlarına varlığımızı bildirdiği yönünde dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı. Bu ilginç görüş, İngiltere'nin Durham kentinde gerçekleştirilen Kraliyet Astronomi Derneği’nin Ulusal Astronomi Toplantısı'nda sunulan bir çalışmada yer aldı.
Manchester Üniversitesi'nden bilim insanlarına göre, sivil ve askeri radar istasyonları güçlü elektromanyetik sinyaller yaymakta ve bu sinyaller, Dünya’dara benzer radyo teleskoplara sahip olan uzaylı gözlemciler tarafından 200 ışık yılı mesafeden tespit edilebilmektedir.

Zeki Uygarlıkların İzi

Çalışmanın başyazarı olan Manchester Üniversitesi doktora öğrencisi Ramiro Caisse Saide, “Bulgularımız, gelişmiş teknolojiye ve karmaşık bir havacılık sistemine sahip herhangi bir gezegenin, istemeden de olsa radar sinyalleri oluşturarak zeki yaşamın evrensel işaretlerini yayabileceğini göstermektedir” dedi.
Bilim insanları, New York JFK ile Londra Heathrow ve Gatwick havalimanlarından yayılan sivil ve askeri radar sinyallerinin uzayda nasıl yayıldığını simüle etti ve ardından bu sinyallerin altı yakın yıldız sisteminde nasıl göründüğünü hesapladı:
Barnard Yıldızı (6 ışık yılı)
AU Microscopii (32 ışık yılı)
HD 48948 (55 ışık yılı)
HD 40307 (42 ışık yılı)
HD 216520 (64 ışık yılı)
LHS 475 (41 ışık yılı)
Araştırmaya göre, dünya genelindeki havalimanı radarları toplamda yılda 2×10 üssü 15 watt radyo sinyali yaymaktadır. Bu enerji miktarı, Batı Virginia’daki Green Bank Teleskobu benzeri bir teleskopla yıldızlararası mesafelerden tespit edilmesi mümkün olan bir değerdir.
Askeri radarlar ise gökyüzünü bir deniz feneri gibi taramakta ve saniyede güçlü radyasyon patlamaları oluşturarak sinyaller üretmektedir. Saide, bu askeri sinyallerin belirli noktalardan bakıldığında yüz kat daha güçlü görünebileceğini belirterek, “Güçlü radyo teleskoplara sahip herhangi bir gözlemci için bu sinyaller, yıldızlararası mesafelerden bakıldığında bariz bir şekilde yapay görünmektedir” ifadelerini kullandı.

Teknolojik İzlerin Peşinde

Son yıllarda, bilim insanları uzak yıldız sistemlerinde zeki yaşam arayışında “teknolojik izler” (technosignature) olarak adlandırılan işaretlere odaklanmaktadır. Bu izler, gelişmiş bir teknolojinin varlığına dair bilimsel kanıtlar sunmaktadır. Bu tür izleri bulmak, genellikle mikrobiyal yaşam izlerini (biyolojik izler) aramaktan daha kolay kabul edilmektedir.
Ekim 2024’te araştırmacılar, Kaliforniya'daki Allen Teleskop Dizisi’ni kullanarak Güneş Sistemi'nin ikizi olarak adlandırılan 41 ışık yılı mesafedeki TRAPPIST-1 sisteminde teknolojik izler aradı ancak herhangi bir bulguya ulaşamadı.
Forbes’un raporuna göre, bu yeni çalışma, uzayda yaşam arayışını yeniden değerlendirebilir. İnsan kaynaklı sinyallerin uzaktan nasıl göründüğünü anlamak, bilim insanlarının diğer yıldız sistemlerinden benzer sinyalleri daha kolay tespit etmesine yardımcı olabilir.