Uzaydan Görülen Felaket: 32 Bin Futbol Sahası Kadar Yanık Alan!

İTÜ, Orman Yangınlarının Tahribatını Uzaydan Görüntüledi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi (UHUZAM), Ege ve Akdeniz bölgelerindeki orman yangınlarının doğada yarattığı zararı uzaydan görüntüleyerek değerlendirdi. Yangınların doğaya verdiği etkiler, "Pleiades", "Spot 7", "Sentinel-2" ve "Landsat 8&9" uydularından elde edilen görüntüler aracılığıyla incelendi. Elde edilen bulgular, yangınların en fazla İzmir’in Çeşme ve Seferihisar ilçelerine etki ettiğini ortaya koydu.
ÇEŞME'DE 95 KİLOMETREKARE ALAN ETKİLENDİ
Yaklaşık olarak yangınlardan etkilenen alanlar arasında Çeşme’de 95, Seferihisar’da 85, Ödemiş’te 25 ve Hatay’da 28 kilometrekarelik büyük alanlar bulunmaktadır. İTÜ UHUZAM, gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda, yaklaşık 32 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanın yangınlar nedeniyle hüsrana uğradığını saptadı. Merkezin öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nebiye Musaoğlu, İTÜ UHUZAM’ın, 1996 yılında Devlet Planlama Teşkilatı tarafından İTÜ Uydu Yer Terminali-İTÜ-SAGRES (Satellite Ground Receiving Station) adı altında bir araştırma ve teknoloji projesi olarak kurulduğunu ifade etti. Prof. Dr. Musaoğlu, İTÜ UHUZAM’ın 2000 yılında operasyonel bir şekilde faaliyete geçtiğini ve 2003'te yeniden yapılandığını, 2010 yılında ise Uygulama ve Araştırma (UY-GAR) merkezi statüsüne yükseldiğini aktardı.
Prof. Dr. Musaoğlu, merkezin farklı uzaktan algılama uydularından veri indirme, görüntü işleme ve hem ulusal hem de uluslararası kullanıcılara görüntü ve katma değerli ürün sağlama yeteneklerine sahip olduğunu belirtti. Uzaktan algılama ve uydu haberleşmesi konularında çeşitli projeler yürütüldüğünü vurgulayan Musaoğlu, yangınların, dünya genelinde yaygın bir sorun olduğunu ifade etti. Türkiye'de de iklim değişikliği ve diğer faktörlerin etkisiyle ormancılık alanında yangınların sıklaştığını sözlerine ekledi. 2021 yılında Türkiye genelinde büyük yangınlar yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Musaoğlu, "İzmir Seferihisar ve Çeşme bölgelerinde de yangınlar görüldüğü" bilgisini paylaştı.
Yangınlar gerçekleşmeden önce, risklerin belirlenmesi ve önlem alınması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Musaoğlu, "Bu konuda farklı kurum ve kuruluşların çeşitli çalışmalar yürüttüğü ve İTÜ UHUZAM olarak, hem açık erişimli uydu görüntüleri hem de yüksek çözünürlükteki uydu görsellerinden bilgi üreterek afet riski belirleme, afet yönetimi ve sonrasında iyileştirme konularında araştırmalar yaptığımızı" dile getirdi.
"YÜZEY SICAKLIĞI 50 DERECEYE ÇIKTI"
Prof. Dr. Musaoğlu, Ege ve Akdeniz’deki son yangınlara en çok İzmir ve çevresinin maruz kaldığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: "Çeşme Yarımadası'nda 95 kilometrekare, Seferihisar civarında 85 kilometrekare, Ödemiş’te 25 ve Hatay’da da 28 kilometrekare alanın yangından etkilendiğini tespit ettik. 6 Temmuz 2025 tarihli termal uydu görüntülerinde yer yüzeyinin sıcaklığının 50 derecenin üzerine çıktığını da saptadık. Yangınlar, yaklaşık 32 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanı etkisi altına aldı."