İbrahim Uysal

Üç Avrupalı Ülkeden İran'a Yönelik Yeni Yaptırım Uyarısı

Üç Avrupalı Ülkeden İran'a Yönelik Yeni Yaptırım Uyarısı

Fransa, İran’a Yaptırımların Geri Getirilmesi İçin Tarih Verdi

Fransa, İngiltere ve Almanya ile birlikte, İran’a nükleer müzakerelerde ilerleme sağlanmaması durumunda Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını yeniden devreye sokacak mekanizmayı en geç ağustos ayı sonunda kullanacağını duyurdu. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Belçika'nın Brüksel kentinde gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Barrot, İran'ın nükleer programına dair "İran, 10 yıl önce nükleer anlaşma müzakereleri sürecinde üstlendiği yükümlülükleri ihlal etti. Fransa ve ortakları, 10 yıl önce kaldırılan (İran’ın) silah, banka ve nükleer ekipmanlara yönelik küresel ambargoları yeniden uygulama hakkına sahiptir. İran’dan kesin, somut ve doğrulanabilir bir taahhüt gelmediği takdirde bunu en geç ağustos ayı sonunda gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

"Filistin Konferansı Temmuz Ayında New York'ta"
Barrot, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına da değinerek, İsrail’in Filistin Yönetimi'ne olan 2 milyar euroluk borcunu ödemesini ve uyguladığı mali ablukayı kaldırmasını talep etti. Ayrıca, İsrail’i özellikle Batı Şeria’da iki devletli çözüme "ölümcül darbe" vurabilecek yasadışı yerleşim projelerini sonlandırmaya çağıran Barrot, AB’nin işgal altındaki topraklarda "şiddetten ve sömürgeleştirmeden sorumlu kişi ve kuruluşlara" yaptırım uygulamasının birliğin imajı açısından önemli olduğunu vurguladı. Barrot, haziranda yapılması öngörülen ancak İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sebebiyle ertelenen Filistin sorununun barışçıl çözümüne dair "Uluslararası Filistin Konferansı’nın", 28-30 Temmuz tarihleri arasında New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) merkezinde gerçekleştirileceğini hatırlattı. Ayrıca, ABD yönetiminin AB ürünlerine yönelik yüzde 30 gümrük vergisi uygulayacağına ilişkin açıklamayı eleştiren Barrot, ABD ekonomisinin Avrupa ekonomisine "hayati derecede" gereksinim duyduğunu ifade ederek, "ABD'nin Avrupa Birliği’ne yüzde 30 gümrük vergisi uygulama tehdidi, şantaj benzeri, dostça olmayan bir uygulamadır ve ABD ile AB arasındaki ayrıcalıklı ilişkiyi yansıtmamaktadır" şeklinde konuştu.

İran: Karşılık Veririz
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, dün yaptığı açıklamada, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın Avrupalı taraflarının, İran'a BM yaptırımlarını geri getirecek, "tetik mekanizmasını" devreye sokmalarının, çatışma ile eşdeğer olduğunu savunarak, buna karşılık vereceklerini ifade etti. İngiltere, Fransa ve Almanya'nın, nükleer anlaşmada bulunan "snapback (tetik mekanizması)" maddesini uygulama tehdidi ile ilgili Bekayi, "Nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları verdikleri taahhütleri yerine getirmiş olsalardı bu tür sorunlarla karşılaşmazdık ve İran da anlaşmadaki yükümlülüklerini azaltma hakkını kullanmazdı" dedi.

12 Günlük Savaşın Ardından Ateşkes İlan Edilmişti
İsrail, İran ile ABD arasında nükleer müzakerelerin sürdüğü ortamda, 13 Haziran’da İran’ın farklı kentlerinde nükleer ve askeri tesisler ile sivil yerleşim alanlarını hedef alan saldırılar düzenlemişti. ABD, İsrail’e açık destek vererek 22 Haziran’da İran’ın Natanz, Fordo ve İsfahan’daki üç nükleer tesisine saldırı yapmıştı. İran, ABD’nin saldırısına karşılık olarak 23 Haziran’da, Katar’daki ABD’nin El-Udeyd Hava Üssü’ne füze saldırısı gerçekleştirmişti. ABD Başkanı Donald Trump, 24 Haziran’da İran ile İsrail arasında ateşkes sağlandığını duyurarak, daha sonra İran ile nükleer görüşmelere başlamak ve Tahran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini tamamen durduracak bir anlaşma talep ettiklerini açıklamıştı.