Cemre Duman

Tyana Antik Kenti'nde 1500 Yıllık Vaftizhanenin Gizemi Ortaya Çıkıyor!

Tyana Antik Kenti'nde 1500 Yıllık Vaftizhanenin Gizemi Ortaya Çıkıyor!

Tyana Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları Yeniden Hız Kazandı

Tyana Antik Kenti'nde 2016 yılından bu yana sürdürülen kazı çalışmalarına, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras" projesi çerçevesinde yeni bir ivme kazandırıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Osman Doğanay, 14 Nisan itibarıyla 2025 yılı kazılarına başladıklarını ifade ederek, vaftizhanenin Tyana'da yerinde korunmuş nadir örneklerden biri olduğuna dikkat çekti.

Doğanay, vaftizhanenin alt katlarında Bizans Dönemi'ne ait dükkan izlerine rastlandığını, bölgenin Abbâsî hakimiyetinin son dönemlerinde terk edildiğini ve Türk döneminde üzerine sivil mimari yapıların inşa edildiğini belirtti. "Vaftizhane yapısını tüm ayrıntılarıyla gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımızı dikkatle yürütmemiz gerekiyor. Çünkü zemin döşemelerine, ayrıntılı işlemlere zarar vermeden bu bölümleri ortaya çıkarmalıyız. Şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz kazılar sonucunda absis kısmını açığa çıkardık. Absis kısmının gerisinde geniş bir alan mevcut; bu alanda vaftiz teknesinin çevresinde zemin döşemelerine sahip bir mekan var. Hemen arkasında daha yüksek bir mekan olması muhtemel. Şu anda o alanda kazı yapıyoruz. Önceki yıllarda yürüttüğümüz çalışmalarda mozaikler ve çeşitli zemin döşemeleri gün yüzüne çıkarıldı. Yapı bununla sınırlı değil, muhtemelen 35 bin kişilik bir nüfusa hizmet eden antik kentte vaftizhane yapısının daha büyük bir yapıda olması gerekiyor," dedi.

Vaftizhanenin tam anlamıyla gün yüzüne çıkarılmasının 2025 kazı sezonu sonunda tamamlanması ve sonrasında restorasyon sürecine geçilmesi hedefleniyor.