TÜRKSAT'tan 16.6 Milyar Liralık Dev Yatırım İhalesi!

TÜRKSAT AŞ'nin 2023 Performansı ve Siber Güvenlik Faaliyetleri
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bağlı kuruluşu TÜRKSAT AŞ, geçtiğimiz yıl net satışlarını 16 milyar 649 milyon liraya yükseltti.
AA muhabirinin, TÜRKSAT AŞ'nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu'ndan elde ettiği bilgiler doğrultusunda, şirketin satış maliyeti 15 milyar lira, brüt karı ise 1,5 milyar lira olarak kaydedildi.
Faiz, amortisman ve vergi öncesi karını (FAVÖK) 3 milyar 722 milyon liraya çıkaran şirketin, FAVÖK marjı yüzde 22 olarak belirlendi.
Yıllık yatırımlarla, özellikle uydu ve kablo haberleşme altyapısını geliştirerek büyüyen TÜRKSAT, geçen yıl net satışlarını 16 milyar 649 milyon liraya çıkardı.
Bu süreçte Kablo TV abone sayısında düşüş yaşanırken, kablonet aboneliğine karşı duyulan ilgi ise arttı. 2023 yılında 1 milyon 358 bin olan Kablo TV abone sayısının 2024'te 1 milyon 309 bine gerilemesi beklenirken, aynı dönemde 1 milyon 334 bin olan kablonet abone sayısının ise 1 milyon 412 bine yükselebileceği öngörülüyor.
E-DEVLET'TE GEÇEN YIL 11.5 MİLYAR HİZMET KULLANILDI
Kuruluşundan bu yana e-Devlet hizmetlerine olan talep hızla artarak, 2024'te de devam etti. Geçen yıl sonunda, e-Devlet Kapısı üzerinden 1079 kuruma ait toplamda 8 bin 312 elektronik hizmet, yaklaşık 66,6 milyon vatandaşın erişimine sunuldu. 2023 yılı sonu istatistikleri ile karşılaştırıldığında, e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısında yaklaşık yüzde 4, sunulan hizmet sayısında yüzde 7 ve entegre edilen kurum sayısında ise yüzde 5 artış gözlemlendi.
Gerçekleştirilen iyileştirmeler ve yeni hizmetlerin eklenmesiyle birlikte, geçen yıl e-Devlet Kapısı kullanımı önemli bir artış gösterdi. 2023 yılında yaklaşık 10,1 milyar hizmet kullanımına ulaşan e-Devlet, 2024'te bu rakamı 11,5 milyara çıkarmayı başardı.
Söz konusu süreçte, Belgenet hizmetini kullanan kurum sayısı 109'a, kullanıcı sayısı ise yaklaşık 1 milyon 37 bine ulaştı.
SİBER GÜVENLİK FAALİYETLERİ
e-Devlet Kapısı başta olmak üzere geliştirilen kritik altyapıların, sistemlerin ve uygulamaların siber güvenliğini en yüksek seviyede sağlayan TÜRKSAT, ayrıca kamunun güvenli dijitalleşmesini desteklemek için siber güvenlik hizmetleri sunmaktadır. Şirket, bilgi güvenliği ve iş sürekliliğinin sağlanması amacıyla, risklerin belirlenmesi, değerlendirilmesi, izlenmesi ve azaltılmasına yönelik süreçleri kapsayan Risk Yönetim Politikası'nı sürekli olarak güncellemektedir. 2024 yılında revize edilen ve yürürlüğe giren bu politika çerçevesinde, TÜRKSAT'ın tüm varlıkları risk yönetim süreçleri doğrultusunda izleme ve değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.
TÜRKSAT bünyesinde, yönetim sistemleri ile ilgili süreçleri koordine etmek, politikaları oluşturmak ve güncel tutmak amacıyla bir Yönetişim Komitesi kurulmuştur. 2024 yılında kamu kurumları ve yükseköğretim kurumlarına, Yönetilen Güvenlik Hizmetleri (MSS) Siber Güvenlik Operasyon Merkezi Altyapı Projeleri, Siber Güvenlik Test ve Simülasyon Hizmetleri, Siber Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri gibi alanlarda hizmet ve projeler sağlanmıştır.
Siber güvenlik altyapı hizmeti ile sınır güvenliği, ağ güvenliği, son kullanıcı ve sunucu güvenliği, uygulama güvenliği ve veri güvenliği gibi unsurların ihtiyaçları karşılanmaktadır. Bu kapsamda, 2024 yılında güvenlik ve operasyon merkezi altyapı projeleri çerçevesinde, 5 farklı projeyle Karayolları Genel Müdürlüğü, Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi, Tarım ve Orman ile Sağlık Bakanlıkları'nın bilişim altyapısı daha dayanıklı hale getirilmiştir. Geçen yıl Dijital Dönüşüm Ofisi, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na siber güvenlik test ve simülasyon hizmeti sunan TÜRKSAT, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sinop Üniversitesi'ne de siber güvenlik hizmetleri ile bu kurumların güvenlik olgunluk seviyelerinin artırılmasına yönelik destek sağlamıştır.