Türksat 6A Uzay Macerasında Bir Yılı Geride Bıraktı!

Türksat 6A'nın Birinci Yılı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A'nın "Uzay Vatanı"nda birinci yılını doldurduğunu ve bu başarının ülkenin uydu çalışmalarında önemli bir aşama olduğunu ifade etti. Uraloğlu, "Türksat 6A, yalnızca bir teknoloji projeleri dizisi değil, Türkiye'nin mühendislik, bilim ve teknoloji üretme hedefinin de bir sembolü oldu." şeklinde konuştu.
Uraloğlu, AA muhabirine 9 Temmuz 2024'te uzaya fırlatılan Türksat 6A hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin haberleşme alanındaki ilk yerli uydusu olan Türksat 6A'nın uzaydaki bir yıllık sürecinin, ülkenin uydu çalışmalarındaki önemli bir adım olduğuna vurgu yaptı. Bakan, Türksat 6A için Bakanlık bünyesindeki çalışmaların 15 Aralık 2014'te başladığını ve bu projenin yaklaşık 10 yıl sürdüğünü belirtti.
Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Türksat 6A yalnızca bir teknoloji projesi değil, Türkiye'nin mühendislik, bilim ve teknoloji üretme tutkusunun bir göstergesidir. Bu uzaya açılan kapı, iletişimden savunma sanayiine, bilimsel keşiflerden küresel veri altyapısına dek pek çok alanda yeni fırsatlar sunacak. Bir yıl boyunca uzayda bulunan Türksat 6A projemiz, ülkemizin uydu alanında yetişmiş uzman insan kaynağına ve deneyim kazanımına büyük katkı sağladı. Türksat 6A gibi kapsamlı uzay projeleri, uzay sektöründe çalışan sayısının artmasına, gelecekteki uzay projelerinde görev alacak personelin tecrübe kazanmasına ve geliştirme altyapısının genişlemesine olanak tanıdı."
Uraloğlu, Türksat 6A için 21 Mayıs 2015'te TÜRKSAT ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) iş birliğiyle kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nin (USET) faaliyete geçmesiyle çalışmalara başlandığını hatırlattı.
"Türksat 6A İçin 84 Yerli ve Milli Uydu Ekipmanı Üretildi"
Türksat 6A projesinin hayata geçirilme sürecinde pek çok aşamanın geçildiğine dikkat çeken Uraloğlu, şunları belirtti:
"Uydunun üretiminde çeşitli yerli kurumlar tarafından geliştirilen bileşenler kullanıldı. TÜBİTAK UZAY'ın ürünleri arasında uydu yönetim birimi, tepki tekeri, güneş algılayıcı ve daha pek çok alt sistem yer aldı. ASELSAN’ın geliştirdiği almaç ve ANTEN sistemleri, INET'in faydalı yük arayüz birimi ile birlikte TUSAŞ’ın pil paneli ve kablaj sistemleri de üretimdeki diğer bileşenlerdir. Tüm bu bileşenler test edilip uyduya entegre edildi. Yörünge testleri sırasında alt sistemlerin işlevselliği başarıyla onaylandı ve faydalı yük testleri 23 Ekim 2024'te tamamlandı. Bu bileşenler sayesinde uydumuz, %80’in üzerinde bir yerlilik oranıyla hayata geçirildi. Türksat 6A'nın üretimi aşamasında uluslararası standartlara uygun ve rekabet edebilecek özellikte 84 yerli ve milli uydu ekipmanı üretildi."
Uraloğlu, Türksat 6A'nın üretim ve test süreçlerinin tamamlanmasının ardından 4 Haziran 2024 tarihinde yörüngesine yerleştirilmek üzere ABD'nin Florida Eyaleti'ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ne gönderildiğini hatırlatarak, uydunun 9 Temmuz 2024 tarihinde uzaya fırlatıldığını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, 6 ateşleme manevrası ile Türksat 6A'nın 28 Aralık 2024'te nihai görev yörüngesi olan 42 derece doğu boylamına ulaşmasının ardından şu değerlendirmelerde bulundu:
"Burada gerçekleştirilen tüm görev testlerinin ardından, Şubat 2025 itibarıyla yayın denemelerine hazır hale gelecek. İlk test yayını ise 17 Şubat 2025'te başarıyla gerçekleştirilecek. Böylece Türksat 6A'nın yayın kapasitesi pratik olarak onaylanmış olacak. Tüm işlevleri sorunsuz çalışan uydu, 21 Nisan 2025'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen bir törenle resmen hizmete girecek. 42 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek olan uydu, yüksek yerlilik oranı ve geniş kapsama alanı sunarak ülkemizin uzay ve haberleşme kapasitesine önemli bir katkıda bulunuyor."
Uraloğlu, Türkiye'nin uydu serüveninin 30 yılı aşkın bir süredir devam ettiğini vurgulayarak, Türksat 6A ile bu süreci ileri taşıdıklarını ve Türksat 7A ile de zirveye ulaşacaklarını belirtti. Türkiye'nin haberleşme uydusu sayısının 6’ya yükseldiği bilgisini veren Uraloğlu, "Jeosenkron yörüngede görev yapan Türksat 6A, özellikle televizyon yayıncılığı ve acil durum haberleşmesi gibi kritik görevleri geniş bir coğrafyada sunacak. Türksat 6A sayesinde televizyon yayını yapan uyduların yedeklenebilmesi mümkün hale gelirken, TÜRKSAT'ın hizmet kapasitesi de önemli ölçüde artmıştır." dedi.
CABSAT 2025'te Türksat 6A'nın Vereceği Hizmet İçin İhracat Anlaşması Yapıldı
Uraloğlu, Türksat 6A ile Türkiye’nin haberleşme uydusu üreten 11 ülke arasında yer aldığını ve bu tür kritik teknolojilerin yerli olarak üretilmesinin milli güvenlik açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Türksat 6A'nın sadece iç kullanım için değil, uluslararası alanda da hizmet sağlamak amacıyla tasarlandığını anlatan Uraloğlu, birçok ülkenin bu uydudan yararlanmakta olduğunu ifade etti. Bu çerçevede, Dubai'deki Orta Doğu'nun en büyük yayıncılık fuarı CABSAT 2025'te Türksat 6A üzerinden verilecek hizmetler için ilk ihracatın gerçekleştirildiğini söyledi.
"İmzalanan sözleşme ile Türksat 6A'nın Batı ve Güney Asya kapsama alanından kapasite satışı yapılmıştır. TÜRKSAT ile Dubai merkezli firma arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde elde edilen kapasite satışları sayesinde TÜRKSAT, Güney Asya ve Batı Asya bölgelerine doğrudan hizmet vermeye başlamıştır. Bu anlaşma doğrultusunda Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeler Türksat 6A'nın hizmet kapsamına dahil edilmiştir. Böylece TÜRKSAT, uydu filosuyla birlikte dünya çapında nüfusun %65'ine yani 5 milyar kişiye erişim sağlama olanağına sahip olmuştur. Türksat 6A üzerinden gerçekleştirilen bu ilk ihracat, tamamı Türk mühendisliği ile geliştirilen yerli bir uydu projesinin uluslararası pazara entegrasyonu açısından hayati öneme sahiptir."
Türksat 7A Çalışmaları
Uraloğlu, Türkiye'nin uydu operatörü TÜRKSAT'ın uzaydaki haberleşme kapasitesini artırma hedefi doğrultusunda yeni bir adım attığını açıkladı. Yeni nesil haberleşme uydusu Türksat 7A'nın yapım sürecine ilişkin finansman destek protokolünün, TÜRKSAT ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı arasında 19 Haziran'da imzalandığını açıkladı. Protokol, Türksat 7A'nın inşa sürecine ilişkin Bakanlık tarafından sağlanacak desteğin kapsamını belirliyor.
Bundan sonraki süreçte teknik çerçevenin oluşturulacağını belirten Uraloğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Türksat 7A projesi, halihazırda 42 derece doğu yörüngesinde görev yapan Türksat 3A'nın tasarım ömrünün sonuna yaklaşması nedeniyle hayata geçirildi. Proje ile Türkiye'nin yörünge ve frekans haklarının korunması, mevcut ticari yükümlülüklerin sürdürülmesi, kamu haberleşme ihtiyaçlarının karşılanması ve gelişen teknolojilere uygun yeni haberleşme kabiliyetlerinin kazanılması hedefleniyor. Yeni nesil uydu sistemleri arasında yer alması planlanan Türksat 7A, yüksek veri kapasitesi, geniş kapsama alanı ve 'esnek faydalı yük' teknolojisiyle donatılacak. Bu teknoloji sayesinde, dinamik kaynak yönetimi ve farklı coğrafi bölgelerde esnek hizmet sunma imkanı sağlanacaktır. 2029 yılında hizmete alınması planlanan Türksat 7A ile Türkiye’nin bölgesel ve küresel anlamda uydu haberleşme yetkinliğinin güçlendirilmesi öngörülmektedir.