Yasemin Döngü

Türkiye ve ABD: Ticari İlişkilerde Yeni Bir Dönem Başlıyor

Türkiye ve ABD: Ticari İlişkilerde Yeni Bir Dönem Başlıyor

Amerikan Şirketler Derneği Başkanı Emre Karter: Türkiye'nin Stratejik Önemi Artıyor

Amerikan Şirketler Derneği (AmCham) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Emre Karter, Türkiye'nin bölgesel bir merkez olma hedefinin birçok Amerikan firması için lojistik ve operasyonel avantajlar sağladığını dile getirerek, "Gelişen pazar, stratejik konum, bölgesel merkez olma fırsatları ve yatırım alanlarının çeşitliliği göz önüne alındığında, fırsatların zorlukların önüne geçtiğini söyleyebiliriz," ifadelerini kullandı.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Karter, Türkiye ve ABD’nin uzun yıllara dayanan ekonomik ve ticari ilişkilerinin olumlu yönde geliştiğini ve büyüyen bir ekonomik tablo oluşturduğunu belirtti.
Karter, Türkiye'nin ABD ile ticaret hacminin 2013 yılında 20 milyar dolar olduğunu, 2024 sonunda bu rakamın 33 milyar dolara ulaşacağını vurgulayarak, enerji ve hizmetler dahil edildiğinde, toplam ticaret hacminin 40 milyar doları geçtiğini kaydetti.
Bu ticaret hacminin ithalat ve ihracat açısından oldukça dengeli olduğunu ifade eden Karter, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Bugün geldiğimiz noktada ABD, Türkiye'nin ikinci en büyük ihracat ve beşinci en büyük ithalat pazarı olarak öne çıkıyor. Her zaman belirttiğimiz gibi Türkiye, dünya genelinde az sayıda ülkenin sahip olduğu bir potansiyele sahip. ABD firmalarının sürdürülen yatırımları da bu görüşü destekliyor. Bugün Türkiye’de 2 bine yakın Amerikan şirketi bulunmaktadır. Bu şirketler arasında büyük yatırımlara sahip, ülke ekonomisine yıllık 60 milyar dolar katkı sağlayan 150'ye yakın ABD merkezli firma üyelerimiz arasında yer alıyor. Otomotiv, ilaç, tıbbı cihazlar, bilgi teknolojileri, finans, sigorta, havacılık, sanayi, hızlı tüketim ürünleri, gıda-tarım, nakliyat-tedarik zinciri, hukuk, eğlence, reklam ve araştırma gibi birçok farklı sektörde temsilcilerimiz var. Bunun yanı sıra Netflix, Amazon Web Services gibi son yıllarda öne çıkan markalar ve Türk Hava Yolları gibi Amerika'da ofisi bulunan büyük Türk firmaları da üyelerimiz arasında."
Karter, iki ülke arasındaki ticaretin 100 milyar dolara ulaşılması hedefine katkı sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.
"Türk-Amerikan İkili Ekonomik İlişkilerini Güçlendirmek Amaçlı Organizasyonlar Hayata Geçiriyoruz"
AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Karter, derneğin faaliyetlerine vurgu yaparak, iki ülke arasındaki yatırım ve ticareti artırarak Türkiye'yi küresel pazarlara taşıyan bir güç olma hedefi doğrultusunda kararlılıkla çalışmaya devam ettiklerini bildirdi.
Karter, AmCham'in ikinci önceliği olan Türkiye'nin bölgesel merkez rolünün güçlendirilmesi bakımından Orta Asya ve Kafkasya ile karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini aktararak, "Ülkemizdeki Amerikan şirketlerinden bir kısmı Türkiye’yi bölgesel bir merkez olarak konumlandırıyor. Çeşitli sektörlerden 20 üyemiz Türkiye'den 80'e yakın ülkeyi yönetiyor. PwC ile birlikte hazırladığımız, Türkiye’ye gelen Amerikan yatırımlarını inceleyen rapora göre, Amerikan firmaları genellikle uzun vadeli yatırımlar yapıyor ve yatırım kararlarını 7-10 yıllık perspektiflerle alıyorlar," dedi.
Dernek olarak Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik organizasyonlar düzenlediklerini anlatan Karter, ABD’ye çeşitli ziyaretler gerçekleştirdiklerini ve Kongre, Senato Üyeleri ile önde gelen düşünce kuruluşlarıyla temaslarda bulunduklarını belirtti.
Karter, Türkiye’de bölgesel etkinliklere de ev sahipliği yaptıklarını ifade ederek, şunları ekledi:
"Mayıs 2024'te İstanbul'da gerçekleştirilen Trade Winds etkinliği bunun önemli örneklerinden biri. AmCham Türkiye olarak Platin Sponsorluğu üstlendiğimiz Trade Winds etkinliği, ABD Hükümeti'nin en büyük ticaret etkinliği ve iş geliştirme forumu olarak konumlanıyor. Bu bağlamda, AmCham Türkiye’nin ev sahipliğinde ve 12 ülkeden Amerikan Ticaret Odası ve üyelerinin katılımıyla '1. AmChams Avrasya Ekonomi Zirvesi' 24-25 Ekim 2024'te İstanbul'da gerçekleştirilecek. '2. AmChams Ekonomi Zirvesi' ise AmCham Türkiye, AmCham Yunanistan ve AmCham Bulgaristan’ın katkılarıyla 12-13 Haziran'da Atina'da yapılacak."
Türkiye, Özellikleriyle ABD'li Şirketler İçin Önemli Fırsatlar Sunuyor
Karter, Türkiye'nin stratejik konumu, genç ve dinamik nüfusu, gelişmiş altyapısı ve büyüyen iç pazarı ile Amerikan firmaları için önemli fırsatlar sunmaya devam ettiğini ifade etti.
Özellikle dijital ekonomi, sağlık, finans ve ileri üretim alanlarında büyük bir büyüme potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Karter, "Aynı zamanda Türkiye'nin bölgesel bir merkez olma vizyonu, birçok Amerikan şirketi için lojistik ve operasyonel açıdan avantajlar sağlıyor. Büyüyen pazar ve stratejik konum, bölgesel merkez olmanın getirdiği avantajlar ve çeşitlenen yatırım alanları, fırsatların zorluklarla karşılaştırıldığında çok daha fazla olduğuna işaret ediyor," şeklinde konuştu.
Karter, küresel tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği bu dönemde, iki ülke arasındaki işbirliğinin, belirli pazarlarla rekabetin ötesinde çok daha anlamlı fırsatlar sunduğunu vurguladı.
İki ülkenin, köklü ve stratejik işbirliği yoluyla sağladığı katma değer ve sinerjinin, dönemsel ya da bölgesel rekabetin ötesinde bir güç oluşturduğunu belirten Karter, devamında şunları söyledi:
"Yatırımlara baktığımızda, ABD'li şirketlerin Türkiye’yi cazip bir yatırım merkezi olarak gördüklerini söyleyebiliriz. 2024 yılında Türkiye, küresel gerilemelere rağmen 11,3 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekti. ABD, Türkiye’nin toplam doğrudan yabancı yatırımının yüzde 10,3'ünü oluşturarak, en büyük yatırımcı ülkeler arasında yer alıyor. ABD firmalarının yatırımları teknoloji (yapay zeka, finansal teknolojiler, veri merkezleri ve yazılım), e-ticaret, finansal hizmetler ve bankacılık, sağlık ve yaşam bilimleri ve ileri düzey üretim ve lojistik gibi alanlarda yoğunlaşmaktadır. Ayrıca son dönemde ABD'li şirketlerin Türkiye’de gerçekleştirdiği birleşme ve satın almalar, teknoloji, oyun, kimya, sağlık, medya ve üretim alanlarındaki büyümeyi de göstermektedir."
"İki Ülke Arasındaki Ticari İlişki Her Türlü Stres Testinden Geçti"
Emre Karter, ABD Başkanı Donald Trump'ın uyguladığı yüksek ek vergi politikalarına da değinerek, iki ülke arasındaki 200 yıllık geçmişe sahip ticari ilişkilerin her tür zorluktan geçtiğini vurguladı.
Karter, bu bakış açısıyla olayları daha geniş bir çerçevede değerlendiren sağduyunun hakim olduğunu ve bunu bizzat gözlemleme fırsatı bulduklarını söyledi.
"ABD-Türkiye ticari ilişkileri her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Artan ekonomik ilişkiler de bunun bir göstergesi. Dernek olarak, ticaretimizde daha önce Cumhurbaşkanımızla birlikte belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak temel önceliğimiz olmaya devam ediyor," diyerek sözlerini tamamladı.