Yasemin Döngü

"Türkiye, Stratejik Bir Küresel Merkez Olma Yolunda"

Türkiye, Gaz İhracatında Önemli Adımlar Atıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin kullanılmayan gaz miktarını ihraç edebilir hale geldiğini ifade ederek, "Türkiye, bu yatırımları hayata geçirirken hem kendi arz güvenliğini sağlamakta hem de bölgesel arz güvenliğine katkıda bulunmaktadır. Bu bağlamda, özellikle Avrupa'nın doğal gaz arz güvenliği açısından Türkiye kritik bir rol oynamaktadır." şeklinde konuştu.
Bakan Bayraktar, 9. OPEC Uluslararası Semineri çerçevesinde Avusturya'nın başkenti Viyana'da Türkiye'nin enerji politikaları üzerine AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
OPEC'in düzenlediği seminerlerin, dünyadaki önemli petrol ihracatçılarının buluşma noktası olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye'nin bu toplantıya davet edilmesinin son yıllarda petrol ve doğal gaz alanında gerçekleştirilen çalışmaların bir yansıması olduğunu vurguladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Türkiye'nin yurtiçinde ve yurtdışında petrol ile doğal gaz arama faaliyetlerinde aktif bir rol üstlenmesinin bu toplantılarda ilgi görmesine yol açtığını aktardı.
Yerli mühendisler ve kendi gemileriyle yürütülen çalışmalara dikkat çeken Bayraktar, Karadeniz'deki gaz keşfinin, Gabar'da günlük 80 bin varil petrol üretiminin ve Diyarbakır'daki petrol keşfinin Türkiye’yi bu alanda önemli bir oyuncu haline getireceğini kaydetti.
Bayraktar, Türkiye'de yeni keşiflerin de gerçekleştirileceğini, yurtiçindeki ve yurtdışındaki çalışmalarla ülkenin ihtiyaç duyduğu 2 milyon varil eşdeğeri petrol ve doğal gazın karşılanmayı hedeflediklerini belirterek, "Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtarmak en büyük hedefimiz. Bunu ülke içindeki üretimle ve yurtdışındaki ortaklıklarla gerçekleştirmeyi planlıyoruz." sözlerine yer verdi.
"TÜRKİYE BÖLGESEL ARZ GÜVENLİĞİNE KATKI SAĞLIYOR"
Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu gaz ve petrolün tamamını yurtiçinden temin etmenin belki mümkün olmayacağını dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:
"Biz mutlaka yakın coğrafyamızda, Afrika'da ve farklı ülkelerde ortaklıklar kurarak kendi kabiliyetlerimizi kullanarak buralarda da üretim gerçekleştirmeyi planlıyoruz."
Halihazırda projelerin yürütüldüğünü aktararak, "Irak'ın Basra bölgesinde üç sahada, Kuzey Irak'ta ise üç sahada ortaklıklarımız var. Ayrıca Azerbaycan'da hem petrol hem de doğal gaz ortaklığımız bulunuyor. Çok yakın bir zamanda SOCAR ve BP ile yeni bir sahada ortaklık kurduk." ifadelerini kullandı.
OPEC'in işbirliği platformu sunduğunu belirten Bayraktar, Türkiye'nin özellikle altyapı ve bağlantı alanında ciddi yatırımlar gerçekleştirdiğini ve bu konularda önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Türkiye'nin, petrol boru hatları ve gazlaştırma tesisleri ile altyapıya yatırım yaparak komşularıyla elektrik, doğal gaz ve petrol alanında yakın işbirliği kurmaya yönelik adımlar attığını anlattı.
Irak-Türkiye boru hattının artık tam kapasiteli olarak kullanılması konusunda da çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Bayraktar, "Türkiye bu yatırımları gerçekleştirirken, kendi arz güvenliğini sağlamakta ve aynı zamanda bölgesel arz güvenliğine destek sunmaktadır. Bu bağlamda, özellikle Avrupa'nın doğal gaz arz güvenliği için Türkiye önemli bir rol oynamaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
"GAZIN KULLANMADIĞIMIZ KISMINI İHRAÇ EDER HALE GELDİK"
Alparslan Bayraktar, Türkiye'deki gazlaştırma terminallerinin Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gönderimi açısından önemli bir rol üstlendiğine dikkat çekerek, "Türkiye, gelen büyük gaz miktarının kullanılmayan kısmını ihraç eder hale geldi." dedi.
Suriye'de yaşamın normalleşmesi ve enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla Türkiye'nin sürdürdüğü çalışmalara da değinen Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:
"Doğal gaz boru hattının Suriye'deki sisteme bağlantısını kısa süre içinde tamamladık. Sınırdaki mayınlı bölge, Silahlı Kuvvetlerimizin ve Milli Savunma Bakanlığımızın koordinasyonuyla temizlendi ve bağlantıyı sağladık. Artık Suriye'ye gaz vermemiz an meselesi."
Bakan Bayraktar, bu tür projelerle Türkiye'nin hem kendi arz güvenliğini artıracağını hem de bölgesel arz güvenliğine katkı sağlayacak projeler geliştirmeye devam edeceğini vurguladı.
Ayrıca, elektrikte yoğun altyapı hedefleri bulunduğunu da anlatan Bayraktar, "2035 yılına kadar özellikle iletim alanında 30 milyar dolarlık yatırım ile Türkiye'yi doğudan batıya, kuzeyden güneye elektrik hatlarıyla kablolamayı hedefliyoruz. Yeni elektrik otobanları oluşturmayı amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.
Bayraktar, bu adımları atarken komşu ülkelerle elektrik bağlantılarını artırarak, onların elektrik üretimlerini Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırma konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Tüm bunlarla birlikte elektrikte, petrol ve doğal gazda Türkiye önemli bir pazar ve tüketici konumundadır. Coğrafi konumu ve güçlü altyapısı nedeniyle, bölgesindeki ülkeler için elektrik ve enerji ticaretinde önemli bir merkez haline geliyor." ifadelerini kullandı.