Damla Cesur

Türkiye'nin Komşularına Yönelik İhracatı Hızla Yükseliyor

Türkiye'nin Komşularına Yönelik İhracatı Hızla Yükseliyor

Türkiye'nin Komşularına İhracatı 2025'te Yüzde 4,8 Arttı

Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan'a gerçekleştirdiği ihracatını 2025'in ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,8 oranında artırarak 13,3 milyar dolara çıkarma başarısını gösterdi.
AA muhabirinin, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinden derlediği bilgilere göre, yılın ilk altı ayında Türkiye'nin genel ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,1’lik artışla 131 milyar 440 milyon dolara ulaştı.
Bu dönemde Türkiye, komşu ülkelerine toplam 13 milyar 293 milyon 438 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve geçen yılki tutar ise 12 milyar 679 milyon 193 bin dolar olarak kaydedilmişti. Böylece komşu ülkelere yapılan ihracat yıllık bazda yüzde 4,8’lik bir artış gösterdi.
İhracatın en fazla yapıldığı komşu ülke ise, yaklaşık 5 milyar dolarla Irak oldu. Irak’ı, 2,2 milyar dolarlık ihracatla Bulgaristan, 1,8 milyar dolarla Yunanistan ve 1,7 milyar dolarla Gürcistan takip etti.
İran ve Irak hariç diğer komşu ülkelere yönelik ihracat da arttı. Bu süre zarfında, Suriye’ye yapılan ihracat yüzde 45’lik artışla en yüksek seviyeye ulaştı. Yunanistan’a ihracat yüzde 13,5, Azerbaycan’a ise yüzde 8,8 oranında yükseldi.
Suriye’ye Mücevher İhracatı Atağı
Bu yılın ocak-haziran döneminde Türkiye'nin komşularına yaptığı ihracatın sektörlere göre dağılımı da dikkat çekti.
Yılın ilk yarısında, en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör, 921 milyon 960 bin dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile Irak oldu. Bu sektörü, 551 milyon 827 bin dolarlık mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı ile yine Irak takip etti.
Bu dönemde Suriye’ye yapılan mücevher ihracatı ise 3 milyon 861 bin dolara ulaştı.
İhracat verileri, Türkiye’nin sınır komşuları olarak belirlenen Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan'a ilişkin istatistiklerden derlenmektedir. Nahçıvan’ın resmi verilerinin bulunmaması nedeniyle, bu bölgeyle yapılan ticaret hesaplamalara dahil edilmemektedir. Ayrıca, Türkiye ile Ermenistan arasında doğrudan kara yoluyla resmi bir ticaret bulunmamaktadır.