Türkiye'nin IDEF'le Savunma Sanayisindeki İzleri

IDEF 2025: Yenilikçi Savunma Ürünleri Katılımcılardan Büyük İlgi Gördü
17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2025), uzun menzilli hipersonik balistik füzeden ilk milli hücumbot modeline kadar birçok yenilikçi ürün katılımcıların büyük beğenisini topladı.
Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu bu fuar, Milli Savunma Bakanlığı'nın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın destekleri ile Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) yönetimi altında ve KFA Fuarcılık AŞ organizasyonuyla İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) gerçekleştiriliyor.
AA muhabirinin aktardığı bilgilere göre, Türk savunma sanayisinin lider şirketleri IDEF 2025'te ilk kez sergiledikleri ürünlerle dikkatleri üzerine çekti.
Roket, füze ve mühimmat teknolojileri alanında Türkiye'nin öncü firmalarından ROKETSAN, tanıttığı yeni ürünlerle fuarın en çok ilgiyi çeken katılımcılarından biri oldu.
Şirketin ilk kez tanıttığı 6 yeni sistemden biri olan TAYFUN BLOK-4 hipersonik balistik füze, katılımcıların dikkatini büyük ölçüde çekti. Hipersonik hıza ulaşabilen TAYFUN BLOK-4, 10 metre uzunluğunda ve 7 bin 200 kilo ağırlığında.
ROKETSAN, ayrıca "AKATA kapsüllü ATMACA", "GÖKBORA görüş menzili ötesi havadan havaya füze", "EREN yüksek hızlı çok amaçlı dolanan mühimmat", "300 ER balistik füze sistemi" ve "Şimşek-2 uydu fırlatma aracı" gibi ürünleri de ilk kez IDEF'te sergiledi.
ASELSAN'ın Deniz Platformları için Geliştirdiği CENK 350-N Radarı
IDEF’te büyük ilgi gören bir diğer Türk şirketi de ASELSAN oldu. Şirket, fuar çerçevesinde yüksek çözünürlüklü hedef tespiti ve sınıflandırma yeteneğine sahip deniz platformları için geliştirdiği CENK 350-N Radarı'nın tanıtımını gerçekleştirdi.
ASELSAN, bunun yanı sıra "Mavi Vatan"ın yeni koruyucuları arasında yer alan GÖKSUR VLS Dik Atım Hava Savunma Sistemi, DERİNGÖZ 100L/300 Otonom Sualtı Aracı ve IDENTIFFY SSR 850'yi de tanıttı.
Türkiye'nin İlk Milli Hücumbot Modeli Tanıtıldı
STM, tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduğu Türkiye'nin ilk milli hücumbotunun modelini IDEF 2025'te tanıttı. Bu milli hücumbot, su üstü savaş görevlerinde, bekleme ve gizlenme mevkilerinde düşmanı tespit ve tanıma imkanlarını zorlaştırmayı hedefliyor.
Uzun menzilli güdümlü mermilerle saldırı gerçekleştirebilen hücumbot, gerektiğinde fırkateyn ve helikopterlerle koordineli taarruz yapma kabiliyeti ile donatılmıştır.
BMC'nin Üç Yeni Aracı Tanıtıldı
Savunma sanayisinde önemli karasal araçlar üreten BMC, IDEF'te ilk kez üç yeni aracını tanıttı. BMC, fuarda Zeybek Araç Ailesi (zırhlı tank taşıyıcı, kurtarıcı ve 5 ton taktik tekerlekli araç), TURAN (zırhlı yük ve personel taşıyıcı) ve ALTUĞ 8x8 105 mm kuleli aracı sergiledi. Ayrıca, stant alanında BMC Power tarafından üretilen iki yerli ve milli motor da yer aldı.
PARS İZCİ 8x8 Zırhlı Muharebe Aracı Geçit Törenine Katıldı
Geçit töreni, fuarın en dikkat çekici etkinliklerinden biri oldu. Geçit törenine başkanlık eden PARS İZCİ 8x8 Zırhlı Muharebe Aracı, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine dahil olan ilk 8x8 zırhlı muharebe aracı olma özelliğine sahip. Araç, keşif ve iç güvenlik operasyonları için özel olarak tasarlanmış yüksek durumsal farkındalık sunarak kullanıcısına taktik avantajlar sağlamaktadır.
Fuar kapsamında HAVELSAN, çok alanlı komuta ve kontrol mimarileri, yapay zeka destekli karar destek sistemleri, insanlı-insansız takımlar ve hibrit operasyonel çerçeveler gibi çok sayıda ürün ve hizmeti ziyaretçilerin beğenisine sundu. Repkon tarafından geliştirilen 12,7x99 mm yerli ağır makineli tüfek ise IDEF’te ilk kez sergilendi.
Karel Savunma Teknolojileri, "5G Özel Mobil Ağ", "Araç İçi İletişim Ağ Geçidi" ve "Operasyonel Başlık Takımı MOBAT" gibi üç yeni nesil çözüm ile geleceğin güvenlik ve iletişim ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. ROKETSAN tarafından geliştirilen ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi ve FNSS Savunma Sistemleri'nin KAPLAN Hibrit Araç entegrasyonu ile ortaya çıkan yenilikçi savunma çözümü, IDEF 2025'te ilk kez sergilendi. Nurol Makina da "geleceğin elektrikli askeri aracı" eNMS-L'yi fuarda tanıttı.