"Türkiye'nin AB Dışında Kalması: Uluslararası İlişkilerdeki Derin Yaralar"

Türkiye'nin AB'den Dışlanması, Bir "Kara Lecke" olarak Değerlendirildi
Brüksel merkezli kıdemli gazeteci Shada İslam, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin (AB) dışında tutulmasını Birliğin vizyonunda bir "kara leke" olarak nitelendirdi. İslam, AB'nin İsrail'in Gazze'deki eylemleri karşısında sessiz kalmasına yol açan bir "felç" geçirdiğini ifade etti. Ayrıca, AB'nin İsrail'e yönelik politikalarındaki çifte standartlarla ve AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nın incelenmesiyle ilgili değerlendirmeler yaptı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas'ın selefi Joseph Borrell döneminde de bu tarz bir inceleme gerçekleştirildiğini ve kapsamlı bir şekilde soykırım ve savaş suçlarının araştırıldığını hatırlatan İslam, "AB'nin bu insanlığa karşı suçlara nasıl yanıt verebileceği incelendi ama rafa kaldırıldı çünkü fikir birliği yoktu" şeklinde konuştu.
İslam, AB genelinde artan protestolar ve açlık grevleri gibi eylemlerle hükümetler üzerinde kamuoyu baskısının arttığını, bunun yanı sıra liderlerin görüşlerine karşı çıkan ve ses yükselten siyasetçilerin sayısının da arttığını belirterek, bu sebeplerle yeni bir inceleme yapıldığını ifade etti. Deneyimli gazeteci, "Açıkçası, başka bir incelemeye gerek olduğunu düşünmüyorum çünkü çok kapsamlı bir inceleme daha önce yapılmıştı ama zaman kazanmak için başka bir inceleme daha yapıldı" dedi.
İncelemenin sonuçlarının 23 Haziran'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Kallas tarafından açıklandığını anımsatan İslam, İsrail'in insan haklarını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğinin belirlendiğini vurguladı. Kallas'ın liderliğindeki Dış İlişkiler Servisi, inceleme sonucunda üye ülkelere eyleme geçmeleri çağrısında bulunmaktan çekindiğini ifade etti.