Türk Vatandaşlarına Schengen Vizesinde Yeni Fırsatlar!

Türk Vatandaşlarına Schengen Vizesi Kolaylığı
Avrupa Komisyonu, Türk vatandaşlarının çok girişli kısa süreli Schengen vizesi başvurularında kolaylık sağlayacak yeni bir karar aldı.
Komisyon, "Türkiye'de ikamet eden ve kısa süreli vize için Türkiye'ye başvuran Türk vatandaşlarına çok girişli vize verilmesine ilişkin uyarlanmış kuralların oluşturulması" başlıklı belgeyi yayınladı.
İYİ NİYETLİ BAŞVURULARDA ARTIŞ
Belgede, Türkiye'deki yerel Schengen işbirliği çerçevesinde yapılan değerlendirmelere göre, daha önce yasal olarak vize almış olan Türk vatandaşlarının iyi niyetli başvuru sahiplerinin sayısının artmaya devam ettiği vurgulandı.
Bu başvuru grubu, ilk kez başvuranların aksine daha düşük göç ve güvenlik riski taşıdığı kaydedildi.
Bu nedenle, belirlenen giriş koşullarını yerine getiren başvuru sahiplerine daha elverişli kurallar uygulanması gerektiği ifade edildi. Vizenin geçerlilik süresi, seyahat belgesinin geçerlilik süresiyle sınırlı kalacak şekilde çok girişli olarak verileceği belirtildi.
Uygulamadan, geçmişte Schengen vizesi almış, bu vizeyi kurallara uygun olarak kullanmış ve düzenli seyahat geçmişine sahip olan Türk vatandaşları yararlanabilecek.
Yeni Vize Şartları ve Süreleri
- Önceki vizenin sona erme tarihinden itibaren bir yıl içinde başvurmuş olanlara 6 aylık vize verilecek.
- 6 ay geçerli olan önceki vizenin sona erme tarihinden itibaren 2 yıl içinde başvuranlara 1 yıllık vize verilecek.
- Önceki 1 yıllık vizesinin bitişinden itibaren 2 yıl içinde başvuruda bulunanlara 3 yıllık çok girişli vize verilecek.
- Önceki 3 yıllık vizesinin sona erme tarihinden itibaren 2 yıl içinde başvuranlara ise 5 yıllık çok girişli vize verilecek.
Ayrıca, vize süresi pasaport süresini aşamayacak ve vizenin geçerlilik süresi, pasaport süresinin bitiminden en az 3 ay önce sona erecek şekilde düzenlenecek.
HANGİ ÜLKELERDE GEÇERLİ OLACAK?
Brüksel'in aldığı karar, aşağıdaki ülkelerde geçerli olacaktır: Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Estonya, Yunanistan, İspanya, Fransa, Hırvatistan, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Hollanda, Avusturya, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya, Slovakya, Finlandiya ve İsveç.