Ekrem Tansel

Trump’tan 14 Ülkeye Önemli Mektup: Yeni Gümrük Tarifeleriyle İlgili Detaylar Açıklandı!

Trump’tan 14 Ülkeye Önemli Mektup: Yeni Gümrük Tarifeleriyle İlgili Detaylar Açıklandı!

Trump’tan 14 Ülkeye Yeni Tarife Açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda, 14 ülkeye yönelik gönderdiği tarife mektuplarını duyurdu.

Daha önceki tarifelere ek olarak Japonya ve Güney Kore’nin yanı sıra; Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Burma da yeni vergi düzenlemelerinden etkilenecek ülkeler arasında yer aldı.

Trump, mektuplarda ülkelerle ilişkilerin seyrine göre tarifelerin değişim gösterebileceğini ifade etti. “Bu tarifeler, ülkenizle olan ilişkilerimize bağlı olarak ya artabilir ya da azalabilir” diyen Trump, misilleme durumunda oranların yükselme ihtimali konusunda uyarıda bulundu.

Yeni Tarife Oranları Açıkladı:
• Malezya, Kazakistan, Tunus: %25
• Güney Afrika, Bosna Hersek: %30
• Endonezya: %32
• Bangladeş, Sırbistan: %35
• Kamboçya, Tayland: %36
• Laos, Burma: %40

Daha önce Japonya ve Güney Kore’den ABD’ye gelen ürünlere sektörel tarifelere ilave olarak yüzde 25 vergi uygulanacağı açıklanmıştı.

ERTELEME KARARI YAYIMLANDI

Beyaz Saray’ın resmi internet sayfasında yayınlanan Başkanlık kararnamesine göre, Trump’ın 9 Nisan’da yürürlüğe giren %10’luk geçici tarife indirimini 1 Ağustos’a kadar uzattığı belirtildi. Ancak, bu sürenin Çin haricindeki diğer ticaret ortakları için geçerli olacağı kaydedildi. Ticaret Bakanlığı ve ilgili diğer kurumlar, kararın uygulamaya geçmesi için gereken düzenlemeleri gerçekleştirecek.

“SON TEKLİF OLABİLİR”

Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelen Trump, tarife mektuplarının son haliyle ilgili soruya “Aldığımız teklifler son itibarıyla... Ama eğer iyi bir öneri ulaşırsa değişiklik olabilir.” şeklinde yanıt verdi. 1 Ağustos tarihinin kesinliğiyle ilgili ise “Yüzde 100 kesin değil, ama büyük ölçüde kesin” dedi.

HİNDİSTAN İLE ANLAŞMA SİNYALİ

Trump, İngiltere ve Çin ile anlaşma sağlandığını ifade ederken, Hindistan ile de bir ticaret anlaşmasına “çok yaklaşmış” olduklarını aktardı. Diğer ülkelerle anlaşmaya varılamadığını, bu nedenle sadece mektup gönderdiklerini belirtti.

EKONOMİK ETKİLERİ HİSSEDİLMEYE BAŞLADI

Trump’ın açıklamalarının ardından ABD borsa endeksleri düşüşle kapandı. Dow Jones endeksi 422 puan (yüzde 0,94) gerilerken, S&P 500 yüzde 0,79, Nasdaq Composite ise yüzde 0,92 oranında düştü. Toyota otomobil üreticisi yüzde 4, Nissan yüzde 7,16, Honda ise yüzde 3,86 oranında değer kaybetti.

Japonya ve Güney Kore, ABD’nin ek tarife kararına tepki gösterdi. Japonya Başbakanı Ishiba, “Derin üzüntü” duyduklarını belirterek ikili müzakerelere devam edeceklerini ifade etti. Güney Kore Maliye Bakanlığı ise “Gerekirse acil tedbirler alacağız” açıklamasında bulundu.

ABD, geçen yıl bu 14 ülkeden toplam 465 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Bunun yüzde 60’ı Japonya ve Güney Kore’den sağlandı. Malezya, ABD’nin yarı iletken tedarikinde ikinci sırada yer alırken, Güney Afrika ABD’nin platin ithalatının yarısını karşılıyor. Bangladeş, Endonezya ve Kamboçya ise giyim ve aksesuar tedarikinde öncü ülkeler arasında bulunuyor.