Troya Antik Kenti'nde Yeni Keşifler: Son Tunç Çağı'na Dair Derin Kazılar Başladı!

Troya Antik Kenti'nde 2025 Yılı Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
Troya Antik Kenti'nde 1863 yılında Frank Calvert tarafından başlatılan kazıların resmi olarak 1871'de Heinrich Schliemann ile, sonrasında ise Wilhelm Dörpfeld ve Carl Blegen tarafından sürdürüldüğü belirtiliyor. 2025 yılı Troya Antik Kenti kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izin ve destekleri, İÇDAŞ'ın ana sponsorluğu, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Tevfikiye köyü muhtarlığının destekleriyle sürdürülüyor.
Günümüz kazı çalışmaları, Prof. Dr. Rüstem Aslan başkanlığında yürütülüyor. Bu yılki hedef, Troya Savaşı ile bağlantılı Son Tunç Çağı'nın tahribat tabakasına ulaşarak, savaşla ilgili bulgulara erişmek.
Kazılar başlayalı kısa bir süre olmasına rağmen, Troya 6 dönemine ait saray yapısı önündeki alan, 3 bin 500 yıl öncesine ait sapan taşlarının gün yüzüne çıkmasını sağladı. Bu durum, arkeologların savunma ve saldırı ile ilgili önemli verilere ulaşmasını mümkün kıldı.
"Son Tunç Çağı'nın Tahribat Tabakasına İnme Amacındayız"
ÇOMÜ adına kazı çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Rüstem Aslan, Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde bu yıl iki ayrı alanda çalışmalar gerçekleştireceklerini açıkladı.
Açıklamalarında, geçmiş yıllardaki kazılarında "Homeros Troyası" olarak adlandırdıkları, Troya Savaşı ile ilişkilendirilen Son Tunç Çağı dönemine dair verilerin toplandığını belirtti. Aslan, "Son Tunç Çağı saray yapısı ve sur duvarının civarında bir ok ucu ve diğer savaş aletlerine dair buluntular elde ettik. Bu yılki çalışmamız, Troya Savaşı ile bağlantılı Son Tunç Çağı'nın tahribat tabakasına inmek üzerine kurgulandı." dedi.
Troya Savaşı'nın 19. yüzyıldan itibaren arkeologların ilgisini çektiğine dikkat çeken Aslan, Troya'da çalışan arkeologların da bu savaşla ilgili arkeolojik verilerin olup olmadığını belirlemek üzere kapsamlı araştırmalar yaptığını ifade etti. Son 3-4 yıldır bu dönemle ilgili araştırmalarını yoğunlaştırdıklarını belirten Aslan, "Burada bir höyük kazısı yapmaktayız ve diğer dönemlere ait kalıntılar da açığa çıkıyor. Geçen yıllarda Doğu Roma Dönemi'ne ait iskeletler ile sonraki dönemlere ait bazı kalıntılar elde ettik. Bu yılki ana amacımız, uzun yıllardır tartışılan Troya Savaşı'na işaret eden arkeolojik bulguları gün yüzüne çıkarmaktır." şeklinde konuştu.
"Savaşa İşaret Eden Arkeolojik Verilerin Peşindeyiz"
Aslan, arkeolojide savaş tarihinin izlerini bulmanın zorluğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Özellikle 1930'lu yıllarda Carl Blegen, 1980'li yıllarda ise Manfred Osman Korfmann'ın yaptığı kazılarda bizim Troya 6 ve 7 olarak tanımladığımız yerleşimlerin, özellikle Troya 7 yani Son Tunç Çağı'nın son dönemlerine ait bir yanık tahribat tabakası tespit etmiştik. Bu tahribat tabakası içerisindeki iskelet buluntuları ile savaş aletleri, bunun bir savaşa işaret ettiğini göstermektedir. Daha önceki yıllarda Agora bölgesi ve saray yapısı ile savunma duvarı arasında ilk tahribat verilerinin ortaya çıktığını da belirtmek gerekir.
Bir yangın tabakasının içerisinde yer alan savaş aletleri veya özensiz gömülmüş iskelet buluntuları gibi savaşa ve tahribata işaret eden arkeolojik verilere ulaşmaya çalışıyoruz. Bu yıl, Geleceğe Miras Projesi kapsamında bu alanları genişleterek bu dönemle ilgili daha fazla arkeolojik buluntunun araştırılmasını hedefliyoruz. Bu yıldan sürpriz sonuçlar almayı umuyoruz."
3 Bin 500 Yıllık Sapan Taşları Elde Edildi
Troya 6 sarayının önündeki buluntular hakkında bilgi veren Prof. Dr. Aslan, şunları aktardı:
"Sarayın önündeki dolgudan taş buluntuları çıktı. Bu taşları bu dönemden biliyoruz. Kilden yapılmış sapan taşları mevcut. Bazen çay taşları da sapan taşı olarak kullanılabiliyor. Tunç Çağı'nda önemli bir silah olarak kabul edilen sapan taşlarının burada bulunması tesadüf değildir. Özellikle saray yapısının önündeki bu alanda bu kadar çok sapan taşının çıkması, burada bir savunma ve saldırı işlevinin olduğunu gösteriyor. Geçen sene de bu bölgede 2 adet Son Tunç Çağı'na ait ok ucu bulmuştuk. Bu durum, kazının ilerleyen dönemlerinde daha önemli tahribat bulgularının çıkabileceğine dair ipuçları veriyor."
Troya Savaşı Hakkında
Troya Savaşı'nın, Troyalı Paris'in, Sparta Kralı Menelaus'un eşi Kraliçe Helen'i kaçırmasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı başlatıldığı bilinmektedir. Savaş, Helen'in geri getirilmesi için iki kez Troya surları önünde gerçekleşmiş, Troya'daki 10 yıllık kuşatmaların her iki tarafı da yıpratmasının ardından, Agamemnon'un Troya Atı stratejisi ile savaşı Akalar kazanmıştır.