Atilla Türkoğlu

Tarlalardaki Renk Cümbüşü: Halı gibi döşenmiş doğa manzaraları!

Tarlalardaki Renk Cümbüşü: Halı gibi döşenmiş doğa manzaraları!

Döşemealtı'nda Halı ve Kilim Üretiminde Yoğun Dönem

Döşemealtı ilçesindeki geniş tarım arazilerinde hasat sezonunun bitişi, yeni bir hareketliliği beraberinde getiriyor.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden toplanan kök boyaları ile renklendirilen, Yörük motifleri başta olmak üzere farklı desenlerle süslenen eski halı ve kilimler, tarlalarda serilerek kurutuluyor.

İlkbahar döneminde tarım ürünlerinin hasadı için tarlalarda yoğun mesai harcayan işçiler, şimdi 40 derece sıcaklık altında halı ve kilimlerin renklerinin solup pastel tonlarına dönüşmesi ve mikroplardan arınması için çaba sarf ediyor.

Rüzgarın etkisiyle zaman zaman ters dönen ve kıvrılan halılar hemen düzeltirken, düzenli olarak tozları temizleniyor.

Kent genelinde etkili olan kavurucu sıcaklıklar, halıların daha fazla solgunlaşmasına neden oluyor. Antalya’nın sıcakları altında yazı geçiren halı ve kilimlerin, eylülden itibaren toplanarak yurt dışındaki satış alanlarına gönderilmesi planlanıyor.

Döşemealtı'ndaki tarım alanlarına serilen el yapımı halıların ticaretini üstlenen şirketin saha sorumlusu Ayşe Akbaba, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden gelen halı ve kilimlerin önce yıkanıp kurutulduğunu, daha sonra onarımdan geçirildiğini açıkladı.

Halıların renginin solması için tarlalara dikkatlice yerleştirildiğine değinen Akbaba, "Halılar Antalya’nın sıcak ortamında yaz mevsimini geçiriyor. Tesisleri olumsuz etkileyen bu kavurucu sıcaklar, halıların daha erken ve fazla pastel tonlarına dönüşmesine de katkı sağlıyor. Bu nedenle, yurt dışında daha fazla ilgi görüyor" şeklinde konuştu.

Sıcak hava koşullarının çalışmayı zorlaştırdığına dikkat çeken Akbaba, halıları tarlaya serdikten sonra her gün düzenli olarak ters düz ettiklerini bu nedenle yoğun bir çalışma temposu içinde bulunduklarını kaydetti.

Akbaba, halı tarlalarının Türkiye'de tanındığını ve her gün yerli ile yabancı turistlerin gelip fotoğraf çektiğini ifade etti.

İşçilerden Hacer Çukur ise her sabah erken saatlerde halı tarlasına gelerek halı ve kilimleri tek tek güneşe serdiklerini söyledi.

Sıcak havanın zorluklarına rağmen, bunu halılar için olumlu bulduklarını belirten Çukur, "Sıcaklar bizi zorlayabiliyor ama halılar için faydalı. Bu sıcaklık altında halılar adeta güzelleşiyor" dedi.