Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Şap Hastalığı Üzerine Önemli Bilgilendirme

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Şap Hastalığına Karşı Yeni Aşı Üretimi Duyurusu
Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığının yeni serotipi için geliştirilen aşının üretimine başlandığını açıkladı.
Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, son günlerde bazı basın organları ve sosyal medya platformlarında şap hastalığı hakkında yanıltıcı, eksik ve çarpıtılmış bilgilerin yayımlandığına dikkat çekildi.
Yeni şap serotipi SAT1'in yayılmasını önlemek amacıyla hızlı önlemler alındığı, tüm hayvan satış yerlerinin kapatıldığı ve bu serotip karşısında geliştirilen aşının üretim sürecinin başlatıldığı belirtildi. Şap hastalığıyla mücadele çalışmaları, Bakanlık bünyesindeki Şap Enstitüsü Müdürlüğü'nün koordinasyonuyla yürütülmektedir. Şap Enstitüsü Müdürlüğü’ne dair yapılan açıklamada, hastalığın teşhisi ve etkili, güncel aşı üretiminin sağlandığı bilgisi verildi:
"Bugüne kadar yeni serotip SAT1'e karşı üretilen yaklaşık 6 milyon doz şap aşısı sahaya sevk edilmiştir. Aşı üretim kapasitemiz yeterli olup, ihtiyaç duyulan tüm bölgelere hızlı bir şekilde ulaştırılmaktadır. Şap Enstitüsü'nde aşı üretimi 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz devam etmektedir. 20 Temmuz'a kadar 2,6 milyon doz aşı daha üretilerek sahadaki ekiplerimize yollanacaktır."
"10 BİNE YAKIN VETERİNER HEKİMİMİZ SAHADADIR"
Türkiye genelinde 81 il ve 922 ilçede görevli yaklaşık 10 bin veteriner hekimin, saha taramaları ve aşılama faaliyetlerini büyük bir özveriyle yürüttüğüne vurgu yapılan açıklamada, aşılamanın tamamlandığı bölgelerde kapalı olan hayvan satış yerlerinin, aşılama işlemleri bitirildikçe açılacağı bildirildi.
Türkiye'nin şap hastalığına karşı teknik altyapısının, uzman kadrosunun ve üretim gücünün yeterli olduğunun altı çizilen duyuruda, aşılamaların etkin bir şekilde sürdüğü ve hayvan sağlığı hizmetlerinde herhangi bir aksama olmadığı vurgulandı.
"TÜKETİCİLERİMİZİN ETE ULAŞMASINDA HERHANGİ BİR SORUN SÖZ KONUSU DEĞİL"
Tüketicilerin ete ulaşımında mevcut durumda herhangi bir sorun olmadığına değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"İlk kez bu kapsamda tüm hayvan satış yerlerinin kapatıldığına dair yapılan yorumlar gerçeği yansıtmamakta olup, en son 2023 yılında aynı hastalık sebebiyle, ülke genelindeki tüm hayvan hareketleri geçici olarak durdurulmuş ve hayvan pazarları kapatılmıştır. Ülkemiz hayvan varlığının belli bir bölümünün etkilendiği varsayımıyla, farazi olarak ortaya atılan hesaplarla ülke ekonomisine vereceği zarar iddiaları da gerçek dışıdır. Kamuoyunun, sosyal medyada yayımlanan bilimsel temelden uzak ve panik yaratmayı amaçlayan içeriklere karşı dikkatli olması büyük önem taşımaktadır.