Süper Böcek Alarmı: 2050'ye Kadar Milyonlarca Hayat Tehdidi ve Ekonomik Çöküş!

Araştırmalar Süper Böceklerin Ciddi Tehdit Oluşturduğunu Gösteriyor
Araştırmalara göre, "süper böcekler" olarak adlandırılan antimikrobiyal direnç (AMR) ile mücadelede yaşanacak zorluklar, 2050 yılına kadar milyonlarca insanın yaşamına mal olabilir ve küresel ekonomiye yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir yük getirebilir.
The Guardian gazetesinde yer alan bir habere göre, İngiltere hükümeti tarafından finanse edilen bir çalışma, ortak bir eylem olmadığı takdirde AMR oranlarının artışının, önümüzdeki 25 yılda yıllık 1.7 milyon dolarlık bir gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) kaybına neden olabileceğini belirtiyor.
YÜZDE 60 ARTIŞ BEKLENİYOR
Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü (IHME) verilerine göre, AMR nedeniyle yaşanan ölümlerin 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında artması öngörülüyor. ABD’de her yıl 1,34 milyon ve İngiltere’de 184 bin kişinin, antibiyotiklere dirençli patojenler nedeniyle hayata veda etmesi beklenirken, ilaçlara dirençli bakteriler nedeniyle hastalananların sayısının da artacağı öngörülüyor.
HASTANE YATIŞLARINI UZATACAK
Süper böceklerin yarattığı tehdit, hastane yatışlarının sayısını artırarak daha uzun ve yoğun tedavi süreçlerine, daha pahalı ikinci basamak tedavilere ve daha karmaşık bakım gereksinimlerine yol açıyor. Bu durum, dirençli enfeksiyonların tedavisinin, antibiyotiklerin etkili olduğu enfeksiyonlara göre iki kat daha maliyetli olacağını gösteriyor.
HANGİ ÜLKELER EN ÇOK ETKİLENECEK?
Çalışma, AMR ile mücadelenin küresel sağlık maliyetlerinin yılda 176 milyar dolara kadar çıkabileceğini, Birleşik Krallık’ta bu yükün 900 milyon dolardan 3,7 milyar dolara, ABD’de ise 15,5 milyar dolardan 57 milyar dolara yükselebileceğini tahmin ediyor.
Center for Global Development adlı düşünce kuruluşu tarafından yapılan araştırma, ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) ekonomilerinin AMR'den en çok etkilenecek bölgeler arasında yer alacağını ortaya koymuşken, son zamanlarda yapılan büyük miktardaki yardım kesintilerinin de bu durumu kötüleştireceği ifade ediliyor.
"EN BAŞARILI ÜLKELER BİLE RİSK ALTINDA"
Araştırmanın başyazarı ve Küresel Kalkınma Merkezi'nde politika uzmanı olan Anthony McDonnell, AMR ile mücadelede başarılı olan ülkelerin bile rehavete kapılmamaları gerektiğini vurguladı. McDonnell, AMR programlarının yardım kesintilerinden etkilenmediği sürece, dünya genelinde direncin kötü etkilenen ülkelerle paralel bir şekilde artmaya devam edeceğini belirtti.
McDonnell ayrıca, "Bu durum G7 ülkeleri dâhil olmak üzere dünya genelinde milyonlarca insanın yaşamını kaybetmesine neden olacaktır. Bakteriyel enfeksiyonların tedavisine erken yatırım yapmak, hem hayat kurtaracak hem de uzun vadede milyarlarca dolarlık ekonomiye katkı sağlayacaktır." dedi.
İŞ GÜCÜNDE AZALMA BEKLENİYOR
Araştırma 122 ülkeye yönelik antibiyotik direncinin ekonomik ve sağlık üzerindeki etkilerini inceleyerek, en kötü senaryoda 2050 yılına kadar Çin’de GSYİH kayıplarının yılda 722 milyar doları geçebileceğini, ABD’de 295,7 milyar dolara, AB’de 187 milyar dolara, Japonya’da 65,7 milyar dolara ve İngiltere’de 58,6 milyar dolara ulaşabileceğini öngörüyor.
Daha yüksek direnç oranlarının ise İngiltere, AB ve ABD’de iş gücünü sırasıyla yüzde 0,8, yüzde 0,6 ve yüzde 0,4 oranında azaltacağı ifade ediliyor.
Ancak, ülkeler süper böceklerle mücadeleye daha fazla kaynak ayırırsa, yeni antibiyotiklere erişimi artırarak bu enfeksiyonların yüksek kaliteli tedavisini sağlarsa, 2050 yılına kadar ABD ekonomisinin yılda 156,2 milyar dolar, İngiltere'nin ise 12 milyar dolar büyümesi mümkün görünüyor.