İbrahim Uysal

Silahsız Bir Gelecek İçin İlk Adım: Cuma Günü Sembolik İmha!

Silahsız Bir Gelecek İçin İlk Adım: Cuma Günü Sembolik İmha!

Terörsüz Türkiye Hedefinde Kritik Dönüşüm

Terörsüz bir Türkiye amaçları doğrultusunda önemli bir aşamaya gelindi. Terör örgütü PKK, bu hafta itibarıyla silah bırakma eylemine başlayacak. edinilen bilgiler doğrultusunda, teröristler Irak'ın çeşitli noktalarında, belirlenen zaman diliminde ve gruplar halinde silahlarını teslim edecek. Teslim edilen silahlar ise kayıt altına alınacak. Silah bırakanların örgütten ayrılması beklenirken, Irak'ta kalmaya devam edecekleri belirtildi. İlk grup olarak Cuma günü, Süleymaniye'de 30 ile 50 kişi arasında değişen bir grubun silah bırakacağı ve bu silahların imha edileceği ifade ediliyor. Böylece, silah bırakma sürecinin resmen başladığı ilan edilecek.

Demokratik Emek Partisi (DEM Parti) tarafından siyasi partiler ile KESK, DİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, iş dünyası kuruluşları, Barolar Birliği ve birçok sivil toplum kuruluşu ve gazeteciye davet gönderildi. Davet edilen partalar arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) de yer alıyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "O süreçte büyük ihtimalle biz orada olamayacağız. Ancak bu süreci desteklemeyeceğiz anlamına gelmez," dedi.

MİT Başkanı Kalın Bağdat'a Gidiyor

Bu aşamalar detaylı bir şekilde planlandı. MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın Kuzey Irak seyahati kritik bir öneme sahip. Kalın, muhataplarıyla silah bırakma sürecinin koordinasyonunu görüşmek üzere Bağdat'a da gidecek. Irak Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar ve istihbarat servisi dahil olmak üzere 10’dan fazla isimle görüşmesi planlanıyor. Kaynaklar, silah bırakma aşamasının Ankara, Bağdat ve Erbil'in iş birliğiyle üç ayaklı olacak şekilde planlandığını, bu nedenle seyahatin büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Kalın, Meclis Başkanı Kurtulmuş'la da Görüşecek
Önemli aşamalardan biri de Meclis'te kurulacak komisyon. MİT Başkanı İbrahim Kalın, komisyon kurulmadan önce Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'la görüşecek. Komisyonun bu ay ortasına kadar kurulması ve yaz boyunca çalışmalarına devam etmesi planlanıyor. Kaynaklar, silah bırakma süreci ve toplumsal entegrasyona odaklanılacağını belirtiyor.

Af ya da Cezasızlık Olmayacak
Bu aşamada dikkate alınması gereken bazı yasal düzenlemeler de mevcut. Terörle mücadele ve infaz yasaları ile kayyum düzenlemeleri gündeme gelebilir. Ancak kaynaklar, toplumda teröristler için bir cezasızlık algısının oluşmaması için özen gösterileceğini ve topluma kazandırma yaklaşımının güçlendirileceğini özellikle ifade ediyor.