Emine Saydam

Sıcaklık 40 Dereceyi Aştı: Uzmanlardan Önemli Uyarı! 20 Dakika Kuralını Göz Ardı Etmeyin!

Sıcaklık 40 Dereceyi Aştı: Uzmanlardan Önemli Uyarı! 20 Dakika Kuralını Göz Ardı Etmeyin!

Afrika Sıcakları Türkiye'yi Etkisi Altına Alıyor

Aydan Durak/ ntv.comtr| Türkiye genelinde bu hafta Afrika kökenli sıcak hava dalgaları etkili olacak. 40 dereceyi aşan sıcaklıklar birçok ili etkileyecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan son verilere göre; hava sıcaklıkları ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edecek.

Peki, aşırı sıcak havalarda vücut ve cilt sağlığını nasıl koruyabiliriz? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir ve Dermatoloji Uzmanı Dr. Sena İnal Aptoula, sıcak havalara karşı alınması gereken önlemleri aktardı.

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, artan sıcaklıkların sağlık üzerinde tehdit oluşturduğunu belirtti. En kritik nokta, sıcaklığın en yüksek olduğu saatler olan 11:00 ile 15:00 arasında dışarıda bulunmamaktır.
"Özellikle kronik hastalığı olanlar; hipertansiyon, diyabet veya kalp hastalığı bulunanların bu süre zarfında dışarıda bulunmamaları gerektiğini vurguladı. Artan terlemeyle birlikte vücudun su kaybı artacağından, günde en az 2-2,5 litre su tüketiminde bulunmamız elzemdir. Sıvı alımında kısıtlamaya tabi tutulan hastalarda bu durum uygulanmamalıdır. Örneğin, böbrek hastaları için bu öneri geçerli değildir."

Özellikle idrar söktürücü etkisi olan tansiyon ya da kalp ilaçları kullanan bireylerin sıvı alımında daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan uzman, "Bu ilaçlar, vücutta sıvı kaybına yol açarken, güneşten kaynaklanan terleme ile birleşecek bu sıvı kaybı insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturabilir. Temel önceliğimiz, doğrudan güneşe maruz kalmamak, yeterince su içmek ve uygun giyinmek olmalıdır. Açık renkli, pamuklu ve keten kumaşlar tercih edilmelidir. Çünkü naylon ve polyester kumaşlar terlemeyi artırır ve güneş ışınlarını üzerlerinde tutarak sağlığımıza zarar verebilir. Ayrıca, şapka takmak ve güneş kremi kullanmak da hayati öneme sahiptir." şeklinde konuştu.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Sena İnal Aptoula, sıcak havalarda cilt hasarını önlemek amacıyla güneş kremi kullanımının önemini vurguladı.
Uzman, "Geniş spektrumlu ve SPF'si en az 30 olan, tercih edilen 50 artı güneş kremleri kullanılmalı. Bu kremler, ultra viyole A, ultra viyole B ve mavi ışığa karşı etkili olmalıdır. Kremi güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce sürerek, her 2-3 saatte bir yenilememiz gerekmektedir." dedi.

Güneş kreminin tek kullanımı yeterli değildir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Sena İnal Aptoula, "Denize veya havuza girdiğimizde ya da terlediğimizde, güneş kremimizi sıkça yenilememiz gerekir. Yüz ve boyun bölgesi için yarım çay kaşığı kadar, vücut için her avuç içi kadar alana bir nohut büyüklüğünde güneş kremi uygulanmalıdır." ifadelerini kullandı. "Yeterli miktarda güneş kremi kullanımı kritik öneme sahiptir; çünkü yetersiz kullanım, güneşin zararlı etkilerinden koruma sağlamayabilir. Aynı zamanda fiziksel bir koruma mekanizması da oluşturmalıyız." şeklinde ekledi.

Kavurucu sıcaklarda cildin zarar görmesini engellemek adına, şapka, gözlük ve uzun kollu açık renk giysilerin tercih edilmesi gerektiğini belirten dermatoloji uzmanı, 11:00 ile 16:00 saatlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
"Bu zaman diliminde güneşin doğrudan etkilerinden kaçınmalı ve gölgede durmaya özen göstermeliyiz. Özellikle leke problemi, gül hastalığı, güneş alerjisi veya güneşe karşı hassasiyeti olan bireylerin bu dönemde daha fazla dikkat göstermesi ve cilt tipine uygun yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanmaları son derece önemlidir."

"Güneş sonrası cildin yatıştırıcı içerikli nemlendiricilerle nemlendirilmesi şarttır. Güneşin zararlı etkilerinden korunma, yıl boyunca önem taşırken, sıcaklık ve ultraviyole indeksinin yükseldiği bu dönemlerde ekstra dikkat gösterilmesi önemli."