Sıcak Havalarda Sağlığınızı Tehdit Eden Gizli Risk: Günlük Su Tüketiminiz Ne Olmalı?

Sıcak Hava Dalgası Uzmanları Uyarıyor: Sağlık Riskleri Artıyor
Ekstrem sıcak hava dalgasının Avrupa ve Türkiye üzerinde yarattığı etki artarken, uzmanlar bu duruma bağlı sağlık tehditlerine karşı halkı uyarıyor. Geçtiğimiz hafta Avrupa'da yaşanan sıcaklık dalgası sonucunda, 12 kentte yaklaşık 2 bin 300 kişinin sıcaklıkla ilişkilendirilen nedenlerden hayatını kaybettiği belirlendi. Uzmanlar, sıcak havalarda alınması gereken sağlık önlemlerinin en başında sıvı tüketiminin geldiğini vurguluyor. Zira sıcak hava artışı, susuzluk ve baş dönmesi gibi sorunları tetikleyebiliyor.
SU TÜKETİMİ CİNSİYETE GÖRE DEĞİŞEBİLİR
Londra Genel Uygulama Merkezi'nde görevli Dr. Angela Rai, "Birçok insanın yeterli miktarda su içmediği biliniyor. Günlük olarak yaklaşık sekiz bardak yani 1,5-2 litre su içilmesi tavsiye ediliyor" dedi. Dr. Rai, ideal su tüketiminin yaş, mevcut sağlık sorunları, kullanılan ilaçlar ve fiziksel aktivite gibi faktörlere bağlı olarak değiştiğini belirtti. Genel hatlarıyla erkeklerin günde 3,7 litre, kadınların ise 2,7 litre suya ihtiyaç duyabileceğini söyledi. Özellikle dikkat edilmesi gereken noktanın, sıcak havalarda bu su ihtiyacının artması olduğunu ifade etti. Birmingham Mail’e konuşan Dr. Rai, "Terleme sonucu kaybettiğimiz sıvıları telafi etmek için günlük yaklaşık üç litre su tüketmemiz gerekiyor" açıklamasında bulundu. Ayrıca, suyun gün boyunca yayılacak şekilde içilmesinin ve aşırı miktarda suyun bir kerede içilmemesinin önemine dikkat çekti.
GÜNE SUYLA BAŞLAYIN
Uzman ayrıca, "Uyandıktan sonra vücudunuzun su ihtiyacını karşılamak için sabah erken saatlerde bir bardak su içerek güne başlayın. Sıcak havalarda çalışıyorsanız, her 20 dakikada bir yaklaşık bir bardak su içmeye özen gösterin" şeklinde tavsiyelerde bulundu. Dr. Rai, bebekler, yeni yürümeye başlayan çocuklar, yaşlılar ve kronik sağlık sorunları olan kişilerin dehidratasyon ve sıcak çarpmasına daha yatkın olduğunu vurguladı. Susuz kalma riski taşıyan gruplar arasında diyabet hastaları, alkol tüketenler ve orantısız süreyle güneşte kalanlar da yer alıyor.
DEHİDRASYON BELİRTİLERİ
İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri’ne göre, yetişkinler ve çocuklarda dehidratasyon belirtileri arasında susama, koyu sarı renkli ve yoğun kokulu idrar, normalden daha az sıklıkta idrara çıkma ile baş dönmesi veya sersemlik hissi bulunmaktadır. Yorgunluk, ağız, dudak ve dil kuruluğu, gözlerde çöküklük de diğer belirtiler arasındadır. Dr. Rai, "Susuz kalmak kan hacmini azaltarak kalbin organlara oksijen ve besin pompalamasını zorlaştırır, bu da yorgunluk hissine sebep olur. Su, hücresel ve beyin fonksiyonları için de elzemdir" dedi.