Murat Çağrı

Safer Ayı: Anlamı ve Tarihçesiyle Başlangıç-Bitiş Zamanı Nedir?

Safer Ayı: Anlamı ve Tarihçesiyle Başlangıç-Bitiş Zamanı Nedir?

Safer Ayı Nedir? Bilgiler ve İnançlar

Safer ayı, İslami takvimde yılın ikinci ayı olup, Muharrem ayından sonra gelir. Kamerî (ay esaslı) aylardan biri olan Safer, İslam kültüründe bazı geleneksel inanışlarla anılsa da, dini açıdan özel ibadetlerle emredilen bir ay değildir.

2025 yılında Safer ayı, 26 Temmuz Cumartesi günü başlayacak. Bu günle birlikte, kutsal kabul edilen Muharrem ayı sona ererek hicrî takvimin yeni bir dönemine geçilecek. Safer ayı, 23 Ağustos 2025 Cumartesi günü sona erecek.

Kelime anlamı olarak "boş kalmak, boşluk; sarı renk; karında yaşayan kurtçuk" gibi anlamlar taşıyan safer teriminin, kamerî takvimin ikinci ayının adı olması farklı şekillerde yorumlanmaktadır. Ünlü yoruma göre, cahiliye döneminde haram aylardan biri olan Muharrem'in ardından Araplar bu ayda savaşa çıktıkları için evlerin boş kalması dolayısıyla adlandırmıştır. Bazı kaynaklara göre ise, safer ismi, "sararmak" anlamıyla bağlantılı olarak, veba salgınının insanların yüzlerini sararttığı bu aya denk gelmesiyle açıklanmaktadır.

Safer, İslami takvimde Muharrem ayından sonra gelen ikinci aydır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu dönemde felaketlerin sıkça tezahür ettiği inancı, cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24 [3914-3915]; bkz. Buhârî, Tıb, 25 [5717]; Müslim, Selâm, 101-103 [2220]) dinimizce geçerliliği yoktur. Bu bağlamda, bu anlayış bir hurafe olarak kabul edilmektedir. Safer ayının diğer aylardan bir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Safer ayında uğursuzluk yoktur" diyerek bu anlayışı reddetmiştir (Buhârî, Tıb, 19). Safer ayına özel bir dua veya ibadet şekli de bulunmamaktadır; Hz. Peygamberin (s.a.s.) günlük ibadetleri ve duaları bu ayda da icra edilir.