Yasemin Döngü

Rüçhan Çamay: Hayatı ve Yaşıyla İlgili Bilgiler

Rüçhan Çamay: Hayatı ve Yaşıyla İlgili Bilgiler

Rüçhan Çamay Hayatını Kaybetti

Kendine özgü sesi, yorumlama yeteneği ve zarafeti ile uzun yıllar hafızalarda yer edinen Rüçhan Çamay, özellikle 1950'li ve 60'lı yıllarda Türk caz ve pop müziğine önemli katkılarda bulunan isimlerden biri olmuştu. Sahne performansları, plak projeleri ve rol aldığı eserler sayesinde geniş bir izleyici kitlesine ulaşan sanatçının vefatı, sanat camiasında büyük bir hüzne yol açtı. Çamay’ın kaybı, Türk müziğinin önemli bir sesinin daha yok olmasına neden oldu.
RÜÇHAN ÇAMAY KİMDİR?
Rüçhan Çamay, 1931 senesinde İstanbul'da dünyaya geldi. Annesi Mebrure Hanım (Hasekin) ve babası Asım Bey (Çamay) olan sanatçının ailesi, kendisi bir yaşındayken ayrıldı. Çocukluk yıllarının bir kısmını İstanbul'da geçirdikten sonra, Türkiye'nin ilk kadın spikerlerinden biri olan annesi tarafından Ankara'da yetiştirildi. İlkokul eğitimine Maarif Koleji'nde yatılı olarak devam etti. Müzik yeteneği, müzik öğretmeni Celal İnce tarafından keşfedildi. Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın Piyano ve Şan Bölümleri'nde eğitim aldı. 12 yaşında konservatuvar öğrencisi iken, Ankara Radyosu Çocuk Kulübü'nde Nedim Otyam yönetimindeki koroda yer aldı. Rüçhan Çamay, caz müziğe olan ilgisini öğrencilik yıllarında geliştirdi ve Ankara Radyosu'nda caz şarkıları seslendirmeye başladı.
Sanatçı, 1947 yılında İstanbul'da sahneye ilk kez adım attı. Konservatuvar eğitimini yarıda bırakarak İstanbul'a yerleşti ve Belçikalı kimliğinde şarkı söylemeye başladı. Aynı yıl, Kani Kıpçak’ın yönetimindeki Yuvamı Yıkamazsın adlı filmde başrol oyuncusu Cahide Sonku ile birlikte rol aldı.
1950 yılında İstanbul Radyosu'nda Şerif Yüzbaşıoğlu orkestrası eşliğinde Rüçhan Çamay ve Arkadaşları adıyla caz programları düzenlemeye başladı. Aynı yıl, komedi filmi İstanbul Geceleri'nde Mehmet Muhtar’ın yönetiminde rol aldı ve şarkı söyledi. 1953 yılında şov artisti olarak çalışmalarına devam etti ve aynı yıl film yapımcısı ile yönetmeni Turgut Demirağ ile evlenerek, 1954’te kızı Melike’yi dünyaya getirdi. 1953’te ABD'li sanat ajanı William Morris’in daveti ile Amerika'ya gitti.
Çamay, 1962 ve 1964 yıllarında iki filmde daha görev aldı. 1960’lı yıllarda Türkiye'de Türkçe şarkı talebinin artmasıyla "Gölgen Yeter Bana" adlı parçasını 45’lik plak haline getirerek ilk Türkçe sözlü albümünü piyasaya sürdü. 1966'da Moskova Film Festivali’nde konserler verdi. Milliyet Liseler Arası Müzik Yarışması’nda, Ayla Dikmen, Erkin Koray, Bedri Koraman ve Dario Moreno ile jüride yer aldı. Rüçhan Çamay, 1967'de bir kez daha Amerika'ya giderek burada projeler gerçekleştirdi.
Sanatçı, 2007 yılında İKSV Caz Festivali’nin Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görüldü. Hayatı, 2021 yılında gazeteci Dilek Yaraş tarafından Kayıp Diva - Rüçhan Çamay'ın Hayatı adıyla kitaplaştırıldı.
Rüçhan Çamay, 10 Temmuz 2025'te 94 yaşında hayata veda etti.