Pul Koleksiyonu: Tarihin Parçalarını Toplamak

Filateli Tutkunu Yasin Rıfat Sarp'ın Nadir Pul Koleksiyonu
Konak Filatelistler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Rıfat Sarp, geçmişten günümüze ulaşan birçok değerli pulu bünyesinde barındırıyor.
Koleksiyonculuğa ilkokul yıllarında ilgi duymaya başlayan Sarp, o dönemlerde sakız etiketleri, misketler, paralar ve çeşitli şekilli yapraklar gibi birçok eşyayı biriktirmeye başladı.
15 yıl önce hayvanlar ve bilim eğitimine dair yüksek lisans tezi yazan Sarp, Filatelistler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sümer'de gördüğü pullar arasında dinozor resmi olduğu için satın aldığını ve bu sayede Konak Filatelistler Derneği'ne üye olduğunu belirtti. Bu süreçle birlikte nadide pulları keşfetmeye başladığını aktardı.
OSMANLI DÖNEMİNE AİT PULLARIN VARLIĞI
Bir yandan PTT personeli olarak görev yapan Sarp, derneklerinde milyonlarca pulun bulunduğunu, Türk tarihi açısından Osmanlı döneminden günümüze kadar yaklaşık 6 bin pulun mevcut olduğunu ifade etti. Ayrıca, tarihî öneme sahip birçok nadir pulların da koleksiyonunda yer aldığını vurguladı. Bu nadir parçalardan biri, 1840 yılında Kraliçe Victoria'nın resmiyle basılan ilk pullardan biri olan Penny Black. Osmanlı'nın ilk pulu ise 1863 yılında Sultan Abdülaziz zamanında çıkarılan tura baskısı puludur. Osmanlı'nın ilk pulundan günümüze ulaşan birçok örneğin elinde bulunduğunu belirtti.
Cumhuriyet ve Osmanlı pullarının dünya genelinde belirli koleksiyon türleri arasında yer aldığını söyleyen Sarp, koleksiyonerlerin bu tür pullara sahip olma arzusunu dile getirdi. Bu pullar hem maddi hem de manevi açıdan büyük bir değere sahip. Günümüze yaklaşırken, Atatürk'ün resminin yer aldığı 1924 yılına ait Lozan hatıra serisi ile Atatürk'ün bir pul üzerinde ilk kez tasvir edildiğini belirtti. Ayrıca, 1930 yılında Ankara-Sivas demir yolu hattının açılışı nedeniyle de hatıra pul serisinin basıldığını, bunun da nadir bir örnek olduğunu kaydetti. 1928 İzmir Fuarı'nın pullarını tam bir seri olarak bir zarf üzerinde görmekteyiz. 1926 yılında Londra'da basılan pullarda ise Atatürk'ün sivil kıyafetli fotoğrafı bulunuyor. Bu pullar, dünyaya gönderildiği için 'Atatürk'ün askerlik döneminin ardından sivil bir lider olarak görevine başlaması' mesajını vermektedir." diye konuştu.
''NADİR PULLAR DEĞERLİDİR''
Pulların tarihsel değerine vurgu yapan Sarp, şu şekilde devam etti:
"Pulların bu değerinin sürdürülebilmesi için iyi bir kondisyonu olması gerekiyor. Arkasında parmak izi bulunmaması önemli. Pulun koparılması sırasında kullanılan perforasyona dantel denir; dantellerinin tam olması ve pulu koruyan kimyasal maddelerden uzak tutulması, nemden uzak ortamda saklanması gerektiğine dikkat edilmelidir. Pullar, özel olarak hazırlanmış ambalajlarda korunmalıdır. Pulla ilgili kötü niyetli bireylerin bulunduğunu belirten Sarp, eski pulların milyonlarca lira değerinde olduğuna dair sahte ilanlar verildiğini ifade etti. Ancak bir pullun gerçek değerinin ne kadar eski olduğu değil, nadirliği ile belirlendiğinin altını çizdi. Nadir pullar değer taşırken, her eski pul kıymetli değildir. Bu yüzden, pul kataloglarına danışmak ya da derneklere başvurmak faydalı olacaktır. Pul meraklılarına tavsiyem, bilgi edinme yoluna gitmeleri; koleksiyonculuğa pul toplayarak değil, bilgi toplayarak başlamalarını öneririm."