Ekrem Tansel

Prof. Dr. Gazi Yaşargil Onuruna Beyindeki Bir Alan Adlandırıldı!

Prof. Dr. Gazi Yaşargil Onuruna Beyindeki Bir Alan Adlandırıldı!

Yaşargil'e Saygı: 100. Yıl Dönümü Sempozyumu Düzenlendi

İsviçre'nin Zürih kentinde gerçekleştirilen Dünya Beyin Cerrahi Akademisi (WANS) İşbirliği Konferansı çerçevesinde, 10 Haziran 2025'te hayatını kaybeden Türk bilim insanı ve "Yüzyılın Beyin Cerrahı" olarak bilinen Mahmut Gazi Yaşargil anısına "Yaşargil 100. Yıl Dönümü Sempozyumu" etkinliği yapıldı.

Etkinliğe Türkiye'nin Zürih Başkonsolosu Büyükelçi Fazlı Çorman, Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe, Yaşargil'in eşi Dianne Yaşargil, Zürih Üniversitesi Hastanesi Beyin Cerrahisi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Luca Regli, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Dünya Beyin Cerrahi Akademisi Başkanı Prof. Dr. Imad Kanaan ve birçok davetli katıldı. Prof. Dr. Türe, Kadıköylü Herofilus'tan sonra, ülkemizin en önemli bilim insanlarından birinin Yaşargil olduğunu belirtti.

"YAŞARGİL SULCUS"

Prof. Dr. Türe, beynin anatomik olarak her noktasına isim verildiğini, yalnızca bir bölgenin isimsiz kaldığını vurgulayarak, bu bölgenin artık "Yaşargil" adıyla anılacağını ifade etti. Nisan 2025'te "Journal of Neurosurgery" dergisinde yayımlanan makalesinde, beynin alt bölümünde bulunan ve Yaşargil tarafından "isimsiz beyin oluğu" olarak tanımlanan bu bölgeye "Yaşargil Sulcus" adını verdiğini aktardı. Türe, Zürih'teki sempozyumda bu ismin, değerli bilim insanının adını ebediyen yaşatacağını sözlerine ekledi.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Şeker, konuşmasında Yaşargil'in anatomiye ilişkin görüşlerine referans vererek, bir cerrahın iyi bir anatomist olması gerektiğini ve cerrahinin anatomi olmadan mümkün olmadığını ifade etti. Şeker, ayrıca Yaşargil'in temel tıp bilimlerine olan ilgisini vurgulayarak, sinir bilim ve anatomi alanındaki kongrelere katıldığını ve genç bilim insanlarına destek sağladığını aktardı. Sempozyumda, mikro cerrahinin tarihine dair bilgiler sunularak, Yaşargil'in bu alandaki katkıları paylaşıldı. Mikro cerrahinin öncülerinden biri olarak kabul edilen Yaşargil, bu alanda pek çok çalışmaya imza atmış ve birçok kişi onun deneyimlerinden faydalanmıştır.

GAZİ YAŞARGİL KİMDİR: YENİ BİR CERRAHİ ANLAYIŞ GELİŞTİRDİ

Mahmut Gazi Yaşargil, 6 Temmuz 1925'te Diyarbakır'da dünyaya gelmiş, aynı yıl ailesiyle birlikte Ankara'ya taşınmıştır. 1943 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nin klasik Latince bölümünden mezun olan Yaşargil, aynı yılın sonbaharında Almanya'daki Friedrich Schiller Üniversitesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. Savaş koşulları nedeniyle eğitimini iki dönem sonra yarıda bırakıp 1945'te İsviçre'ye geçen Yaşargil, tıp eğitimini Basel Üniversitesi’nde tamamlayarak 1949'da mezun olmuştur. 1960 yılında doçent, 1965'te profesör unvanını, 1973'te ise ordinaryüs profesör unvanını almıştır.

Zürih Üniversitesi’nde 40 yıl süresince görev yapan Yaşargil, bu süreçte birçok önemli yayın ve kitap hazırlamıştır. 1965-1966 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri’nde Vermont Üniversitesi’nde Prof. Dr. M.P.R. Donaghy ile birlikte çalışarak mikrovasküler cerrahiyi öğrenmiştir. 1967 yılından itibaren mikroteknik kullanarak beyin ve omurilik sıvı yollarının açılımı esaslı yeni bir cerrahi anlayış geliştirmiş, ayrıca 1968-1993 yılları arasında kurduğu mikrocerrahi laboratuvarında dünya genelinden beyin cerrahlarına eğitim vermiştir.

1993 yılında Zürih Üniversitesi’ndeki görevinden emekli olan Yaşargil, 1994'te Arkansas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde profesör olarak göreve başlamıştır. 2013 yılından itibaren Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı’nda Prof. Dr. Uğur Türe ile birlikte bilimsel çalışmalara, derslere ve konferanslara devam etmiştir. Haziran 2024'te Prof. Dr. Uğur Türe’nin katkılarıyla ve dünya çapında önemli beyin cerrahlarının katılımıyla "Yaşargil Mikronöroşirürji Akademisi" kurulmuş, Yaşargil 10 Haziran 2025'te hayatını kaybetmiştir.