Petrol Piyasalarında Denge Sağlama Çabaları The

Petrol Fiyatları 70 Dolar Bandında Tutunmaya Çalışıyor
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkeleri kapsayan OPEC+ grubunun üretim artışının, dünya genelindeki arz kaygılarını azaltması ve ABD'nin gümrük tarifelerinin talep görünümüne olumsuz yansımasıyla birlikte, petrol fiyatları iki haftalık artış serisini sona erdirerek kritik 70 dolar seviyesinde dengelenmeye çalışıyor.
OPEC'in aylık raporuna göre, grubun ham petrol üretimi Haziran ayında bir önceki aya göre günlük 220 bin varil artarak 27 milyon 23 bin varile ulaştı. Benzer şekilde, OPEC+ grubunun toplam üretimi de günlük 349 bin varil artışla 41 milyon 560 bin varil seviyesine çıktı.
Küresel petrol talebine dair 2025 projeksiyonunun değişmediği raporda, bu yılın talebinin günlük yaklaşık 1 milyon 300 bin varil artarak 105 milyon 130 bin varil seviyesine ulaşması öngörülüyor. Arzın artışına rağmen talep tahminlerinin sabit kalması, piyasada arz fazlası algısını güçlendirerek fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmuştur.
Fiyatlardaki gerilemede, ABD Başkanı Donald Trump’ın küresel ticaret savaşı kapsamında uyguladığı yeni gümrük tarifelerinin de etkisi büyük. Göreve geldiğinde ABD'den çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 50, otomotive yüzde 25 ve diğer kalemlere yüzde 10 ek vergi getiren Trump, 12 Temmuz’da gönderdiği bir mektup ile 1 Ağustos’tan itibaren AB'den ithal edilen tüm ürünlere ek olarak yüzde 30 vergi uygulanacağını duyurdu.
Bu gelişmelerin ardından Brent petrol, iki haftalık yükseliş serisini bitirerek 18 Temmuz ile sona eren haftayı önceki haftaya göre yüzde 2 düşüşle 68,60 dolardan kapattı. Aynı dönemde, Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı da yüzde 2,3 azalarak 66 dolara geriledi.
"Petrol Fiyatlarının 70 Dolar Bandında Kalması Bekleniyor"
İsviçre merkezli veri sağlayıcısı Sparta'nın kıdemli petrol uzmanı Neil Crosby, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fiyatlardaki düşüşün piyasa dinamiklerinden ziyade, ABD’den gelen yüksek enflasyon verileri, ticaret politikaları ve Trump ile ABD Merkez Bankası (Fed) arasındaki gerilim gibi makroekonomik faktörlere bağlı olduğunu belirtti.
Crosby, petrol piyasalarının yıl sonuna yönelik beklentilere göre şekillendiğini vurgulayarak, "Petrol fiyatlarının 70 dolar bandında kalması muhtemel, ancak daha ani hareketler için önemli gelişmelere ihtiyaç var. İran ile ilgili riskler hala gündemde ve bu durum fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskıyı sürdürüyor." ifadelerini kullandı.
Uluslararası veri şirketi Primary Vision Network’ün Enerji ve Ekonomi Analisti Osama Rizvi ise piyasada belirgin bir arz fazlası yaşandığını ifade ederek, "OPEC+ üretimi, belirlenen günlük kotayı 830 bin varil aşmış durumda. Bu, grubun önceki açıkladığı 548 bin varillik artışın da üzerine çıkmıştır. ABD tarafında ise arz güçlü bir şekilde devam ediyor." değerlendirmesini yaptı.
Rizvi, Primary Vision verilerine göre, ABD'de kayaçlardan petrol çıkarma işlemlerinin geçen yıla kıyasla azalmadan devam etmesine rağmen, fiyatların yaklaşık 20 dolar düştüğünü vurgulayarak, "Bu durum, ABD gibi OPEC dışı üreticilerin düşük maliyetlerle üretim yapabildiğini ve fiyat dalgalanmalarına karşı dayanıklı olduklarını gösteriyor." açıklamasında bulundu.
Talep tarafının zayıf seyrettiğini belirten Rizvi, "Petrol fiyatlarının yılın geri kalanında 66-68 dolar aralığında devam etmesini bekliyorum." dedi.
"Trump’ın Tarife Tehditleri Küresel Ekonomik Görünümde Belirsizlik Yaratıyor"
Londra merkezli enerji danışmanlık şirketi Facts Global Energy’den Orta Doğu Petrol Piyasası Uzmanı Palash Jain ise petrol fiyatlarının 66-70 dolar aralığında dalgalanma göstermeye devam ettiğine dikkat çekerek, "Bu durumda iki zıt faktör belirleyici oluyor. Trump'ın gümrük tarifeleriyle ilgili tehditleri, küresel ekonomik görünümde tedirginlik yaratırken, güçlü talep sinyalleri ve kısa vadeli arz kısıtları fiyatlara destek sağlıyor." diye belirtti.
Jain, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde petrol sahalarına yönelik saldırı gibi arz yönlü gelişmelerin fiyatların yukarı yönlü hareketini desteklediğine işaret ederek, "Genel çerçevede, piyasa dinamikleri ham petrol fiyatlarında yukarı yönlü baskının devam edebileceğini gösteriyor. Ancak Trump’ın gümrük tarifesi tehditlerinin küresel talep görünümünü zayıflatabileceği kaygısı, yükselişi sınırlayan faktörler arasında." değerlendirmesi yaptı.