Murat Çağrı

Perseid Meteor Yağmuru İçin Hazırlıklar: Göz Kamaştırıcı Gökyüzü Gösterisi Başlıyor!

Perseid Meteor Yağmuru İçin Hazırlıklar: Göz Kamaştırıcı Gökyüzü Gösterisi Başlıyor!

Perseid Meteor Yağmuru İle İlgili Bilgiler

Kuzey Yarımküre'de en sık gözlemlenen gök olaylarından biri olan yıllık Perseid meteor yağmuru, bu yıl temmuz ortasında başlayıp ağustos sonunda sona erecek. Ancak bu yılki gösteriyi izlemek isteyen gökyüzü meraklılarını kötü bir sürpriz bekliyor: Neredeyse dolunay evresine ulaşacak Ay, meteor yağmurunu gölgede bırakabilir.

Perseid meteor yağmurunun bu yılki başlangıcı 17 Temmuz Perşembe günü gerçekleşecek ve 23 Ağustos Cumartesi gününe kadar devam edecek. En yoğun meteor geçişinin ise 12-13 Ağustos gecesi yaşanması bekleniyor. Ancak 9 Ağustos tarihindeki dolunay evresi olan “Mersin Balığı Ayı”, gökyüzünü aydınlatarak Perseidlerin en göz alıcı dönemini zayıflatma riski taşıyor.

O gece, yüzde 84 oranında ışık yayan şişkin bir Ay, tüm gece boyunca gökyüzünü dolduracak. Bu nedenle şehir ışıklarından uzaklaşmanın çok etkili olmayacağı ifade ediliyor.

Uzmanlar, her yıl büyük bir meteor yağmurunu zirve noktasında izlemek için ışık kirliliğinin düşük olduğu karanlık alanlara gitmeyi tavsiye ediyor. Ancak bu yıl Ay’ın parlaklığı, şehir ışıklarından kaçmanın etkinliğini azaltabilir.

Zirve Öncesi İzleme İmkanı

Ay’ın bu planını bozmaktan kaçınmak isteyenler için en iyi alternatif, Perseid meteor yağmurunu zirve gecesinden ya da sonrası tarihinden izlemek olacak. Zirve döneminde saat başına düşen meteor sayısı daha düşük olsa da, 18-28 Temmuz tarihleri arasında Ay ışığının en az olduğu bir “karanlık pencere” mevcut. 18 Temmuz'da yarım Ay gece yarısı gökyüzünde yükselecek, 24 Temmuz’da ise yeni Ay meydana gelecek. 28 Temmuz’a kadar gökyüzünde sadece çok zayıf bir hilal kalacak ve bu dönem, gökyüzünün daha karanlık olmasını sağlayacak.

Zirve sonrası da Ay, gözlemlerin etkisini azaltmaya başlayacak. 16 Ağustos’ta son dördün evresine girecek ve o dönemde Perseid meteor yağmurunun son kalıntıları görülebilir. O dönemlerde saatteki meteor sayısı azalmış olsa da, açık gecelerde birkaç parlak meteor görmek mümkün olacaktır.

Kaynağı: Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı

Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı, 1862 yılında gökbilimciler Lewis Swift ve Horace Tuttle tarafından keşfedilmiştir. En son 1992'de Dünya'nın yakınından geçtiğinde, gözle görülemeyecek kadar sönük durumda idi.

Eğer tahminler doğru çıkarsa, 2126 yılındaki bir sonraki geçiş, onu gözle görülür hale getirecek ve 1997'deki Hale-Bopp kuyruklu yıldızı gibi parlaklığını artıracaktır.

Swift-Tuttle, Dünya'nın yanından defalarca geçtiği bilinen en büyük gök cisimlerinden birisidir ve çekirdeği yaklaşık 26 kilometre genişliğindedir.

Hangi Yöne Bakılmalı?

Meteor yağmurları, adını göktaşlarının geldiği yönlerden alan takımyıldızlarından almaktadır. Dünya'dan bakıldığında Perseid meteorları da Kuzey Yarımküre'deki Perseus Takımyıldızı yönünden geliyormuş gibi görünmektedir.

Gözlemler sırasında Perseus Takımyıldızı, kuzeydoğu yönünde alçakta görülebilir.

Uzmanlar, takımyıldızını bulmanın kolay olduğunu ifade ediyor: Doğudaki gökyüzünde Jüpiter belirgin bir şekilde parlayacaktır. Perseus, Jüpiter'den saat 10 yönünde bir çizgi uzatılarak tespit edilebilir.

Perseid meteorlarının ışıltısı, takımyıldızındaki ana yıldızların hemen üzerinde yer alacaktır. Bu alana özel bir dikkat gösterilmelidir. Daha uzaktaki meteorların bıraktığı izler daha uzun görünecektir.