İbrahim Uysal

Patara Antik Kenti'nde Gizemli Geçmiş Yeniden Ortaya Çıkıyor!

Patara Antik Kenti'nde Gizemli Geçmiş Yeniden Ortaya Çıkıyor!

Patara Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları Başladı

Milattan önce 1. yüzyılın ortalarında 23 kentin bir araya gelerek oluşturduğu Likya Birliği'nin başkenti olan Patara, meclis binası, tarihi deniz feneri, antik tiyatrosu, İmparator Nero tarafından inşa ettirilen hamamı, yol kılavuz anıtı, kiliseleri ve su kemerlerinin yanı sıra kent kapısıyla da dikkat çekmektedir.

Antik kentin simge yapılarından biri olan 19 metre uzunlukta ve 10 metre yükseklikteki kent kapısı, şehrin görkemiyle ilgili önemli bir izlenim sunmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığının "Geleceğe Miras Projesi" çerçevesinde bu yıl ilk kez kent kapısı çevresinde kazı çalışmalarına başlanmıştır. Batı bölümünde gerçekleştirilen ilk kazılarda stoa ve dükkanların kalıntıları gün yüzüne çıkarılmaya başlamıştır. Ayrıca kazılarda sikke ve mermer kaplama levhaları gibi tarihi buluntular elde edilmiştir.

Kazı çalışmaları doğrultusunda, batı ve doğu bölgeleri ile kent kapısının arka tarafındaki stoa ve dükkanların tamamen açığa çıkarılması hedeflenmektedir.

"DÜKKANLAR SIRA HALİNDE İNŞA EDİLMİŞ"

Patara Antik Kenti Kazı Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Şevket Aktaş, restorasyon çalışmalarının ilk aşamalarına başladıklarını ifade etti.

Patara'nın antik dönemde deniz ve karadan iki giriş kapısına sahip olduğunu belirten Aktaş, "Sıra halinde dizilmiş dükkanlar mevcut. Stoa ve bir dükkanı açığa çıkardık. Kısa sürede 7-8 dükkanı daha açığa çıkaracağız. Bu durum bizi oldukça heyecanlandırıyor. Bu kazılar, Likya'nın hem tarihini hem de mimarisini gözler önüne seriyor. Dükkanlardaki buluntular sayesinde insanların o dönemde kullandıkları malzemeleri ve yaşam tarzlarını öğrenebileceğimizi düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Kent kapısının anıtsal bir giriş olduğunu vurgulayan Aktaş, "Yapının üç kemeri bulunmaktadır. En dikkat çekici özelliklerden biri, geçişlerin üzerinde iki nişte heykeller yer alması ve kapıyı yaptıran Vali Mettius Modestus'un ailesine ait büstlerin konsollarda bulunmasıdır. En üst kısımda ise İmparator Traian'ın karısının heykelleri vardır." şeklinde bilgi verdi.

Ayrıca, yapının kuzey ve güney cephe kornişlerinde "Likya halkının metropolisi Patara halkı tarafından yaptırıldı" ifadesinin yer aldığını da aktaran Aktaş, kent kapısının su yapısı işlevine de dikkat çekti. "Döneminde yaklaşık 22 kilometre uzaktan getirilen su, kapının üzerindeki kurşun borulardan geçirilerek ortadaki kemerin üzerindeki bir havuza akıtılmakta ve buradan da kente ulaşmaktadır. Bu çalışmalar sayesinde zamanla kapıdan su akıtmayı amaçlıyoruz. Roma İmparatorluğu'nun propaganda yapısı olan bu kapı, tarihi ihtişamıyla geçmişte olduğu gibi günümüzde de ziyaretçilerine kapılarını açacak" dedi.