Parion Antik Kenti'nde Osmanlı Tersanesi İzleri: Keşif Heyecanı Doraburan Geçmiş!

Biga'daki 2.700 Yıllık Liman Şehri Parion'daki Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
Biga ilçesinin Kemer köyü sınırlarında yer alan 2 bin 700 yıllık liman kenti Parion'daki arkeolojik kazı faaliyetleri sürüyor.
Bu yılki kazı çalışmalarına, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş liderliğinde, aralarında 18 yabancı uzman olmak üzere toplamda 36 kişilik bir ekip katılıyor. Parion Antik Kenti’ndeki su altı araştırmalarında çok sayıda Osmanlı dönemine ait seramiğin yanı sıra, Osmanlı Tersanesi'ne ait olabileceği düşünülen kalıntılar da gün yüzüne çıkarıldı.
''HEYECAN VERİCİ BİR KEŞİF''
20 yıldır antik kentte kazı yaptıklarını belirten Prof. Dr. Vedat Keleş, geçen yıla kadar Osmanlı Dönemi’ne ait herhangi bir buluntuya rastlamadıklarını ifade etti ve şunları söyledi:
"Su altında gerçekleştirdiğimiz geçen yılki kısa incelemelerde dikkate değer oranda Osmanlı seramiği ile karşılaştık. Bu durum, bizi kapsamlı bir literatür çalışmasına yönlendirdi. Araştırmalarımız sırasında, Kemer İskelesi'nin Osmanlı Dönemi'nde 1574'ten 19. yüzyıla kadar neredeyse 300 yıl boyunca Osmanlı Donanması'nın en önemli kereste tedarik alanlarından biri olmasının yanı sıra, İstanbul'un çeşitli dönemlerde karşılaşmış olduğu odun ihtiyacının karşılandığı önemli bir sevkiyat noktası olduğunu keşfettik. Bu keşfi, hem kentin antik geçmişi açısından hem de milli tarihimiz için oldukça heyecan verici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz."
'ÇALIŞMALAR ANTİK DÖNEM VE OSMANLI DÖNEMİ BATIKLARINA DA ULAŞMAMIZI SAĞLAYACAKTIR'
Güney limanındaki Bodrum Burnu'nun alternatif isminin Tersane Burnu olmasının rastlantı olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Keleş, "Bu yıl su altındaki çalışmalarımızı daha hızlı bir şekilde devam ettirmek istiyoruz. Zira bu bölge, antik dönemlerden günümüze dek dünyanın en önemli su yolları ve ticaret rotalarından biri olan Çanakkale Boğazı üzerinde bulunuyor. Bu nedenle su altı çalışmalarında elde ettiğimiz seramikler, Osmanlı Dönemi ile ilgili yaptığımız literatür incelemelerini kesin bir şekilde doğrulamaktadır. Bu seramikler üzerinden gerçekleştireceğimiz araştırmalar ve antik liman çevresinde yapacağımız su altı incelemeleri, belki de antik dönem batıklarının yanı sıra Osmanlı Dönemi'ne ait batıklara da ulaşmamıza imkan sağlayacaktır. Dolayısıyla bu çalışmaların, hem bölgenin antik geçmişi hem de Osmanlı Dönemi tersaneciliği açısından çok önemli veriler sunacağını düşünüyoruz. Su altı çalışmalarında elde edilen veriler, bölgede günümüzde yürütülen aktiviteler, denizcilik açısından tarihsel bir sürekliliğin olduğunu da ortaya koymaktadır. Çünkü sponsorumuz İÇDAŞ A.Ş., bugün bölgenin ve ülkemizin en önemli gemi inşa ve onarım merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu durum, geçmişten günümüze bölgede denizcilik endüstrisi anlamında bir tarihsel sürekliliğin mevcut olduğu gerçeğini göstermektedir. Kemer Tersanesi ve iskele, aynı zamanda Osmanlı'nın Mısır donanmasına ait gemilerin de inşa edildiği bir yer olarak kayıtlarda yer almakta. Dolayısıyla bu bilgiler, Parion'un güney limanında, antik limanın yanında, önemli bir Osmanlı tersanesinin ve eklerinin su altında bulunabileceğini bizlere göstermekte" şeklinde konuştu.
Geçen yıl su altında keşfettikleri izleri vurgulayan Prof. Dr. Keleş, "Bu keşiflerin daha kapsamlı bir şekilde araştırılmasını bu yıl ve gelecekteki dönemlerde sürdürmeyi planlıyoruz. Bu bağlamda çalışmalara destek olmaları için yerel yöneticilerimizden ve bakanlığımızdan yardım isteyeceğiz. Su altı çalışmalarıyla elde edilen veriler çoğalır ve batıklar da tespit edilirse, belki de bölgede Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde bir su altı araştırma enstitüsünün kurulması bile gündeme gelebilir” diye ekledi. (DHA)