Mert Doğru

Özel Okul Ücretlerinde Devrim Niteliğinde Düzenleme!

Özel Okul Ücretlerinde Devrim Niteliğinde Düzenleme!

Özel Okul Kayıt Ücretinde Büyük Artış

Özel eğitim kurumlarında öğrenim gören bir öğrenci için 2023 yılında 169 bin lira olan kayıt yenileme ücreti, 2024-2025 eğitim öğretim dönemi için 350 bin liraya yükseldi.

Eğitim ücretleri üzerindeki artışın, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) mevzuatında belirlenen üst sınırın çok üzerinde olduğunu ifade eden bir veli, Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvurdu.

KDK, başvuruyu değerlendirerek, okulun eğitim hizmetleri ücretine Bakanlıkça belirlenen üst sınırdan fazla zam uyguladığını; ancak eğitim dışı hizmetler olan yemek, servis, takviye kursu, kırtasiye gibi alanlarda yüzde 236'lık bir artışla karşılaşıldığını belirledi.

KDK, özel öğretim kurumlarının sunduğu eğitim dışı hizmetlere dair fiyat artışları ile ilkokul, ortaokul ve lise kademe başlangıç ücretlerine dikkat çektiği tavsiye kararında, özel okulların belirlediği öğrenim ücretlerinin ve eğitim dışı hizmet fiyat artışlarının MEB tarafından denetimli ve sınırlı bir şekilde yönetilmesi gerektiğini belirtti.

KDK ayrıca, başvuruya konu olan okul hakkında inceleme yapılması gerektiği sonucuna vararak, tavsiye kararının ilgili kurumlara ulaştırılmasına karar verdi.

KDK'nin bu kararında, eğitim ve öğretim hizmetinin kamu hizmeti niteliğinde olduğu, özel hukuk tüzel kişileri tarafından bu hizmetin sağlansa bile idarenin denetleme ve gözetleme yetkisinin sürdüğüne değinildi. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki ücret artışlarına dair düzenlemelere dikkat çekilerek, başvuruya konu okulun belirlediği eğitim ücretinin üst sınırdan fazla olduğu ifade edildi. Ayrıca, eğitim dışındaki yemek, takviye kursu, kırtasiye, kıyafet, etüt gibi hizmetlerde ise enflasyon oranının çok üzerinde bir artış uygulandığı belirtildi.

KDK, özel öğretim kurumlarının eğitim hizmetini yalnızca ticari bir faaliyet olarak değerlendirmelerinin "kamu hizmetini ifa etme anlayışından uzaklaşma" riskini taşıdığını vurgulayarak şu bilgileri paylaştı: "Eğitim hizmetlerinin ticarileşmesi, kamu hizmeti anlayışını tehdit edebilir. Hukuki açıdan özel öğretim kurumları serbest ekonomik düzen içinde bulunsa da, devletin eğitim hakkını koruma yükümlülüğü gereği özel okulların eğitim hizmetini yalnızca ticari bir faaliyet olarak algılamalarına izin verilmemelidir. Kanun, yönetmelik ve yargı kararlarında belirtilen kamu hizmetini ifa etme anlayışına göre eğitim hizmeti, piyasa koşullarından ziyade kamu yararının ön planda tutulduğu bir alandır. Ayrıca, bu kurumların faaliyetlerini yalnızca kâr amacıyla düzenleyemeyecekleri Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 12. maddesinde açık bir biçimde belirtilmiştir."