Yasemin Döngü

Otlu Peynir Fabrikası Faaliyete Geçti!

Otlu Peynir Fabrikası Faaliyete Geçti!

Erciş'te Besiciler, Yaylada Otlu Peynir Üretiyor

Van'ın Erciş ilçesinde, geçim kaynakları olan küçükbaş hayvanlarını Aladağ'ın 2 bin 700 metre yüksekliğindeki yaylasına çıkaran besiciler, burada sağdıkları sütü otlu peynir haline getiriyor.
Temiz su kaynakları ve zengin otlakları ile dikkat çeken Van'ın Erciş ve Ağrı'nın Diyadin ilçeleri arasındaki Aladağ'daki yaylalar, yaz aylarında binlerce küçükbaş hayvan sürüsüne ev sahipliği yapıyor.
Erciş'in Yanıktepe Mahallesi'ne bağlı İmamabdal mezrasında hayvancılık yapan aileler, kış boyunca ağıllarda barındırdıkları hayvanlarını yaz mevsiminde 2 bin 700 rakımdaki yaylaya çıkararak doğal otlaklardan faydalanıyor.
Bölgedeki yaylada yaz boyunca kalan hayvan sahipleri, sürülerini zengin otlaklarda besleyerek et ve süt verimlerini artırmaya gayret gösteriyor.
Kadınlar, günde iki kez sağdıkları sütü tereyağı ve bölgede topladıkları kekik ile sirmo otuyla birleştirerek otlu peynir haline dönüştürüyor.
Bidonlara konulan peynirler, yaz mevsiminde toprak altında muhafaza edilerek sonbaharda kahvaltı hizmeti sunan işletmelere ve talep edenlere satılıyor.
"Kendi Mayamızın Sırrını Kimseyle Paylaşmıyoruz"
Besici Aynur Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını otlakların bol olduğu yaylaya çıkardıklarını belirtti.
Yaylada, bir yandan peynire eklenen şifalı otları toplarken diğer yandan hayvanlarını beslediklerini ifade eden Arslan, "Kadınlar çok çalışıyor. Burada hem ekmek pişiriyoruz hem de hayvanların sütüyle ilgileniyoruz. Günde iki kez süt sağıyoruz ve bu sütü peynir haline getiriyoruz. Kendi mayamızı kendimiz yapıyoruz. Mayamızın sırrını kimseye vermiyoruz, kesinlikle hazır maya kullanmıyoruz. Süte mayayı kattıktan sonra iki saat bekletiyoruz. Katılaştıktan sonra bezin içinde sabaha kadar bekletiyoruz. Sabaha geldiğinde tuzlayıp içerisine sirmo ve kekik gibi otları ekliyoruz. Bu şekilde peynirimiz güzel oluyor." diye konuştu.
Hayvancılıkla geçimini sürdüren Abdullah Arslan da, "Baharın gelmesiyle koyunlarımızı mezramızın yaylasına getiriyoruz. Kasım sonuna kadar burada süt sağıyoruz. Sağdığımız sütü otlu peynir ve tereyağı haline getiriyoruz. Peynire topladığımız çeşitli otları katıyoruz. Kış için de hazırlıyoruz. Bazılarını da salamura yapıyoruz. Kış aylarında kullandığımız peyniri toprak gömüyoruz ve kışın çıkarıp tüketiyoruz." dedi.
Bölgede hayvancılığın azalmasından yakınan Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
"Peynirimizin tadı çok güzel çünkü kendi mayamızla üretiyoruz. Peynirimizin güzelliği de mayasında gizli. Şu an yaylada huzur var. Umarım herkes eskisi gibi hayvancılığa geri döner. İnşallah daha güzel bir döneme gireceğiz ve hayvancılık gelişecek. Eskiden burada 200 bin küçükbaş hayvan vardı. Şimdi ise hayvancılık yapanların sayısı oldukça azaldı."