Mükellefler için yeni bir umut doğdu!

Mükelleflerin Vergi Matrahı Artışı Sağlandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu'nun (VDK) Beyanname Gözetim Programı kapsamında, beyan dönemi öncesinde riskli olarak değerlendirilen 18 bin mükellefin, kurumlar vergisi matrahını 32 milyar lira artırmayı başardığını duyurdu.
AA muhabirinin Bakanlık kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Vergi Denetim Kurulu, nisan ayında Beyanname Gözetim Programı'nı uygulamaya koydu.
Bu uygulama ile beyan öncesinde mükelleflerle iletişim sağlayarak, risk durumları hakkında bilgilendirme yapılması hedefleniyor. Böylece mükelleflerin beyanlarını daha dikkatli bir şekilde yapmaları amaçlanıyor.
Program çerçevesinde gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, ilk olarak 500 bin mükellef tarandı ve 2,9 trilyon lira ticaret hacmine sahip 40 bin mükellef riskli olarak belirlendi.
Belirlenen mükellefler, gönüllü uyum sürecine davet edilirken, Başkanlık tarafından yürütülen bu çalışma tamamlandı.
Bu doğrultuda beyan eden yaklaşık 18 bin mükellef, kurumlar vergisi matrahını 32 milyar lira artırmış durumda.
ZARARDAN KARA DÖNDÜLER
Çalışma kapsamında yer alarak 2023 ve 2024 yıllarına ait geçici beyanlarında zarar bildiren 1046 mükellefin ise yaklaşık 2,36 milyar lira matrah beyan ederek kar bildirdiği tespit edildi.
Bazı mükellefler, müfettişlerin kendileriyle iletişim kurmasını beklemeden harekete geçti. Bu bağlamda 837 mükellef, düzeltme beyannamesi vererek matrahlarını 502 milyon lira artırırken, 234 milyon lira zarar da beyanlardan çıkarıldı.
Çalışma kapsamında yer alan mükelleflerin yarısı, matrahlarında düzeltme yaparak, bazı mükellefler ise sundukları açıklamalarla risk kapsamından çıkmayı başardı.
Bu şekilde Beyanname Gözetim Programı'nın başarı oranının yüzde 70 olduğu değerlendirildi.
Öte yandan, program çerçevesinde uyum göstermeyen mükelleflere yönelik denetim çalışması başlayacak.
"MÜKELLEFLERE DENETİM ÖNCESİ ŞANS TANIDIK"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gönüllü uyum mekanizmasına verdikleri önemi vurgulayarak şu şekilde değerlendirmelerde bulundu:
"Yeni analiz yöntemlerimiz ve saha denetimlerimiz ile riskli mükelleflerimizi kolaylıkla tespit edebiliyoruz. Bu bağlamda vergi denetimlerinden ve yüksek cezai yaptırımlardan kaçınmak isteyen mükelleflerimizi gönüllü uyum sürecine katılmaya davet ediyoruz. Riskli olduğu tespit edilen ve gönüllü uyum süreciyle risk durumunu ortadan kaldırabileceğimiz firmalar için gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalarla, mükelleflerimize denetim öncesinde önemli bir fırsat sunmuş olduk. Mükelleflerin üzerindeki denetim yükünü ve bürokrasiyi azaltacak, hızlı, pratik ve çözüm odaklı yaklaşımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."