Milyarlarca Doları Kaybettiğimiz F-35 İhaneti: "Amerika Bizi Aldattı"

İsviçre ile ABD Arasında F-35 Krizi Patlak Verdi
İsviçre ile Amerika Birleşik Devletleri arasında F-35 savaş uçağı alımına ilişkin bir krizin ortaya çıktığı bildirildi.
Fransız Le Monde gazetesi, İsviçre'nin 2022 yılında yaptığı 36 adet F-35 savaş uçağı anlaşmasındaki ek maliyet meselelerinin ulusal bir skandala dönüştüğünü vurguladı.
Haberde, İsviçre’nin satın almakta olduğu savaş uçaklarının, 2022 yılında açıklanan 6 milyar İsviçre Frangı tutarından ziyade daha yüksek bir maliyetle karşılaşacağı ifade edildi.
Ayrıca, son günlerde İsviçre hükümetinin, ABD tarafından aldatıldığını iddia ettiği ve 19 Eylül 2022'de imzalanan sözleşmede sabit bir fiyatın bulunduğunu savunduğu haberde yer aldı.
F-35'lerin, 2027-2030 yılları arasında kademeli bir şekilde İsviçre ordusuna teslim edilmesinin planlandığı, ancak ABD yönetiminin "sabit fiyat" konusunda bir yanlış anlama olduğu yönünde açıklama yaptığı bilgisi de verildi.
Haberde, uzun süredir gündemde olan spekülasyonların ardından 25 Haziran'da İsviçre Savunma Bakanı Martin Pfister'in, bu savaş uçaklarının alımının vergi mükelleflerine ek 1 milyar İsviçre Frangı'na mal olabileceğini kabul etmek zorunda kaldığı kaydedildi. Bu durumun, sabit fiyat konusunun aslında yalnızca bu uçağın seçimini desteklemek amacıyla kurgulandığını kabul etmek anlamına geldiği belirtildi.
"EK MALİYET İKİ KATINA ÇIKABİLİR"
Haberde, bazı analistlerin F-35 için ödenecek ek maliyetin iki katına çıkabileceği yönünde değerlendirmelerde bulunduğu ifade edilirken, bu hassas konunun yeniden gündeme geldiği kaydedildi.
İsviçre'nin hava kuvvetleri pilotlarının tercihi olan Fransız Rafale savaş uçakları yerine F-35'leri seçmesinin ardından tartışmaların devam ettiği aktarıldı. İsviçreli Milletvekili Pierre-Alain Fridez, ihale sürecinde Amerikan uçağının lehine olumsuzluklar olduğunu düşündüren birçok unsurun bulunduğunu dile getirdi.
Fridez, uçağın tercih edilmesi için belirlenen kriterlerin yalnızca F-35’e uyacak şekilde tasarlandığını ve Rafale karşısında daha pahalı olan F-35'in seçilebilmesi amacıyla "sabit fiyat" efsanesinin oluşturulduğunu belirtti.
Milletvekili, bu uçakların tercih edilmesi sürecinde şeffaflık kurallarına yönelik pek çok ihlalin yaşandığını ve bu durumun gerçek bir devlet skandalı oluşturduğunu ifade etti.