Mardin'de 1500 Yıllık Mozaik Keşfi: "Neredeyse Tertemiz Durumda"

Dara Antik Kenti'ndeki Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
Kent merkezine 30 kilometre mesafede bulunan Oğuz Mahallesi'nde, 38 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarıyla gündeme gelen Dara Antik Kenti, geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras Projesi" kapsamına alınmıştı. Bu projeyle birlikte kazılar kesintisiz bir şekilde sürdürülmektedir.
Gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, nekropol (toplu mezarların bulunduğu alan), kilise, saray, agora (çarşı), zindan, tophane ve su bendi kalıntıları gün yüzüne çıkarılmıştır. Ayrıca, bölgede 10 binden fazla ok ucu ile birlikte kandil, cam, seramik eserler ve mücevherat da bulunmuştur.
Doğu Roma İmparatorluğu tarafından Sasaniler'e karşı sınır koruma amacıyla inşa edilen antik kentte devam eden agora kazıları, önemli buluntulara ev sahipliği yapmaktadır.
Mardin Müzesi başkanlığında yürütülen çalışmalarda, agora bölgesinde 20'ye yakın dükkan ve atölyenin yanı sıra, Roma dönemine ait yaklaşık 1.500 yıllık içme suyu sistemi ortaya çıkarılmıştır.
Dükkan ve atölyelerin bitişiğindeki konut olarak kullanıldığı düşünülen yapılar içinde, dalga ve damla figürlerinin yer aldığı yaklaşık 1.500 yıllık mozaik alanı keşfedilmiştir.
''MOZAİK ALANI YAKLAŞIK 50 METREKARE''
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, Dara Antik Kenti'ndeki kazı sürecinin 39 yılı geçtiğini, geçen yıl "Geleceğe Miras Projesi" kapsamına alınmasının ardından titizlikle çalıştıklarını ifade etti.
Son birkaç yıldır agora alanında yoğunlaştırılan çalışmalarda elde edilen eserlerin Mardindeki müzede sergilendiğini ve bazı eserlerin yerinde koruma altına alındığını belirtti.
''NEREDEYSE BOZULMADAN GÜN YÜZÜNE ÇIKARDIK''
Gök, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bulduğumuz en yeni eser, mozaik. Süsleme amaçlı olup, evin zemininde yer aldığını düşünüyoruz. Neredeyse hiç bozulmamış durumda. Bu bizim için büyük bir mutluluk kaynağı. 1.500 yıllık bir mozaik olmadan önce el değmemiş durumdayken, muazzam bir keşif yaptık. Mozaik alanı yaklaşık 50 metrekare. Antik dönemde 2-3 kez restorasyon gördüğüne dair izler var. Mozaik buluntusu bizi çok heyecanlandırdı. Tek parça halinde çıkaracağız ve ziyaretçilere yeni bir cazibe merkezi olacak. Kazılar devam ettikçe yeni buluntulara ulaşacağımıza inanıyoruz çünkü burada çok zengin bir tarih yatıyor. Bu sebepten çalışmaları büyük bir önemle sürdürüyoruz." ifadelerine yer verdi.
Dara Kazı Sorumlusu Arkeolog Dr. Devrim Hasan Menteşe, agora bölgesindeki kazıları yaklaşık 5 yıldır yürüttüklerini bildirdi.
''BÜYÜDÜKÇE BİR ODANIN TABANINI OLUŞTURUYOR''
Son birkaç yıldaki kazılarda, kentteki çarşının dükkanlarının işlevleri üzerine çalışmalar gerçekleştirdiklerini aktaran Menteşe, şunları söyledi:
"Dükkanların çoğunun tabanının mozaikle kaplı olduğunu belirledik. Pek çok yerde bu parçaları bulmuş olsak da, bir bütün halinde fazla bulantıya rastlayamamıştık. Antik kentte mozaikler açısından oldukça zengin bir kültür var; özellikle agora alanındaki dükkanlar ve sahibi oldukları düşünülen konutlar özelinde. Yakın zamanda bulduğumuz mozaikte şu an yarısından fazlasını çıkardık ve tüm parçanın bir bütünlük oluşturduğunu keşfettik. Büyük bir odanın tabanını oluşturuyor. Üzerinde dalga ve damla motiflerini barındıran geometrik desenler bulunmakta; özellikle bordürler arasında dalga ve baklava dilimleri yer alıyor. Ayrıca I. Justinianus dönemine ait bir sikke bulduk ve bu, mozaik alanının 525-575 yıllarında inşa edildiğini gösteriyor. Bu, yaklaşık 1.500 yıllık bir tarihe işaret ediyor." şeklinde konuştu.
Son verilere göre, Dara Antik Kenti'nin sadece bir garnizon kenti olmadığı, aynı zamanda Mezopotamya'nın en önemli ticaret ve inanç merkezi olduğu belirlendi. Menteşe, buranın garnizon amaçlı 25 bin askerin konakladığı bir kent olarak bilindiğini de sözlerine ekledi.
Son dönemdeki kazılarda, Dara Antik Kenti'nin yalnızca askeri amaçla değil, Roma'nın Mezopotamya'daki en önemli ticaret noktalarından biri olduğunu anladıklarını vurgulayan Menteşe, "Ayrıca bulduğumuz dini yazıtlarla antik kentin dini bir merkez olduğunu, en azından hacıların uğrak yeri olduğunu gösteriyor." şeklinde konuştu.
''MEZOPOTAMYA'NIN EN ÖNEMLİ TİCARET VE İNANÇ MERKEZİ''
Buluntular, Dara Antik Kenti'nin Mezopotamya'nın en önemli ticaret ve inanç merkezi olduğunu ortaya koydu. Menteşe, buranın garnizon amaçlı 25 bin askerin konakladığı bir yer olarak bilindiğini aktardı.
Menteşe, "Bulgular, antik şehrin dini bir nokta olduğunu, en azından hacıların uğrak yeri olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.